Meghalt Nancy Reagan

Meghalt Nancy Reagan, a néhai Ronald Reagan amerikai elnök felesége, hajdani színésznő - tudósítottak amerikai portálok a Ronald Reagan Alapítvány közleményére hivatkozva.

A 94 éves egykori first lady Los Angeles-i otthonában hunyt el szívelégtelenségben vasárnap délelőtt.

epa05198209 (FILE) A file picture dated 17 September 2008 of former US first lady Nancy Reagan arriving at the Ronald Reagan Building and International Trade Center in Washington, DC, USA. According to reports citing her spokesperson, Nancy Reagan died on 06 March 2016 at the age of 94.  EPA/MATTHEW CAVANAUGH

(EPA/MATTHEW CAVANAUGH)

Gyászol az Egyesült Államok

A jelenlegi elnöki házaspár és volt elnökök sora fejezi ki részvétét a családtagoknak, s az amerikai televíziós és rádióállomások is őrá emlékeznek.

Az amerikai médiumok részben úgy emlékeznek Nancy Reaganre, mint Reagan elnök legbefolyásosabb tanácsadójára, részben pedig mint a XX. századi amerikai történelem egyik legnagyobb szerelmi történetének főszereplőjére.

Barack Obama elnök közleményben köszönte meg Nancy Reagannek a “nagylelkű és melegszívű tanácsait”, s méltatta a volt first ladyt, aki szerinte a maga idejében megváltoztatta a first lady helyét és szerepét a Fehér Házban.

Méltatásában Obama elnök külön kitért arra a szerepre, amelyet Nancy Reagan az Alzheimer-kór elleni küzdelemben vállalt, attól a pillanattól kezdve, hogy a néhai Reagan elnöknél diagnosztizálták e betegséget.

Együttérzését fejezte ki Reagan közvetlen előde és utóda Jimmy Carter és George Bush, valamint további elnökök George W. Bush és felesége, Laura, a Clinton-házaspár és vezető republikánus politikusok is.

Valamennyien kiemelték Nancy Reagan férje iránti odaadását, s többen hangsúlyozták, hogy távozásával lezárult egy korszak Amerika történelmében.

Az amerikai sajtóban felidézik, hogy Margaret Thatcher brit kormányfő egyszer azt mondta: Ronald Reagan nyerte meg a hidegháborút, de ez nem lett volna lehetséges Nancy Reagan nélkül.

A volt first lady Anne Frances Robbins néven látta meg a napvilágot, 1921. júliusában, New York városában.

Szülei még születése előtt elváltak, nevelőapja – egy sebészorvos – nevét vette fel, így lett Davis, majd már hollywoodi színésznőként Nancy Davis művésznéven szerepelt. 1949 és 1956 között 11 filmben játszott. 1952-ben férjhez ment Ronald Reaganhez.

Amikor 1967-ben Reagant Kalifornia állam kormányzójá választották, felhagyott színésznői karrierjével. Ronald Reagan két ciklusban állt az állam élén, és 1981-ben iktatták be őt az Egyesült Államok elnökének.

EPA/Mike Nelson

Valamennyi megemlékezés megemlíti, hogy Nancy Reagan eleganciát és stílust honosított meg a Fehér Házban, s döntő befolyása volt az épületben zajló élet irányításában, abban is, hogy férje, az elnök, hogyan válogassa össze legközvetlenebb munkatársait.

“Minden, ami tett, Ronald Reagant szolgálta” – emlékezett rá az egyik politikai elemző a Fox televízióban. Az emlékezések és elemzések szinte mindegyike kiemeli, hogy Nancy Reagan mindent a férjének rendelt alá, s amikor Reagannél Alzheimer-kórt állapítottak meg, tíz esztendőn keresztül odaadóan ápolta őt otthonukban.

A volt first ladyt a kaliforniai Simi Valleyben lévő Reagan Elnöki Könyvtárnál, a 2004-ben elhunyt Ronald Reagan mellett helyezik majd örök nyugalomra.