Utazás: térkép helyett appokkal

A külföldi utazás ma már szinte elképzelhetetlen mobiltelefon és applikációk nélkül.

Európai Fogyasztói Központok hálózata két évvel ezelőtt fejlesztette ki az ECC-Net: Travel ingyenes, közhasznú fogyasztóvédelmi alkalmazást, amely az Európában utazóknak nyújt hasznos támogatást. Repülőgéppel, vonattal, autóbusszal történő utazás, autóbérlés, szállásfoglalás témakörökben ad hasznos információkat a fogyasztóvédelmi jogokról, és fontos telefonszámok is megtalálhatók rajta. Az applikációt az összes uniós tagország nyelvére lefordították, így különböző élethelyzetekre nyelvi támogatást is nyújt, számolt be róla Dr. Kriesch Attila a Kossuth Rádió Napközben című műsorában. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Európai Fogyasztói Központjának igazgatója hozzátette: az alkalmazást mindhárom operációs rendszerre kifejlesztették, és offline módban is működik.

Nong Harn tó, 2016. január 19. A 2016. január 19-én közreadott képen turisták fényképezkednek egy csónakban a nyíló vízililiomokkal borított Nong Harn tavon, az északkelet-thaiföldi Udon Thani tartományban január 17-én. Az évnek ebben a szakában a 3600 hektáros tó tükrén ezerszámra nyílnak az élénkrózsaszín lótuszok, amelyek nemcsak különböző madár- és halfajokat vonzanak nagy számban, de látogatókat és természetfotósokat is. (MTI/EPA/Barbara Walton)

Muraközi Gergely informatikus, netjogász hozzátette: az utazás során gyakran ütközünk abba a problémába, hogy nem tudunk megfelelően kommunikálni a másikkal, egy mobiltelefon akár offline akár online módon nagyon sokat segít ebben. A szakember azt javasolta: az utazás előtt azt is érdemes megtervezni, hol és hogyan találunk majd internetkapcsolatot.

Muraközi Gergely beszélt arról is, ezek az applikációk ingyenesek, de személyes adatokat kérnek azért, hogy később célzott hirdetéseket küldhessenek a felhasználóknak. Más, fizető appok garantálják a privát szféra megőrzését. A szakember hangsúlyozta: az appokat alkalmazásboltból érdemes letölteni, mert azokat rendszeresen ellenőrzik.

Bakó Balázs, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége Kommunikációs Bizottságának tagja a virtuális útikönyvet ajánlotta az utazók figyelmébe. Több külföldi város készített már el mobiltelefonra, tabletre olyan alkalmazást, amellyel a nevezetességekről találhatók információk. A különböző applikációkon repülőjegy és szállásfoglalás, biztosításkötés, éttermi asztalfoglalás, az egyes országokban érvényes közlekedési szabályok is működik.