Tornatermek, tantermek és tanuszodák épülhetnek az ország számos pontján

Tornatermek, tantermek és tanuszodák épülhetnek a nemzeti köznevelési infrastruktúrafejlesztési program keretében az ország számos pontján az elkövetkező időszakban. Boros Anita, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) vagyonpolitikai államtitkári feladatokat is ellátó helyettes államtitkára csütörtökön budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a 78 projektre 38,7 milliárd forintot fordítanak 2014 és 2018 között.

Az idén tornateremre, tantermekre és tanuszodákra egyaránt 2,97-2,97 milliárd forint áll rendelkezésre – jelezte. Hozzátette: 24 tanterem, 5 komplett iskolafejlesztés valósulhat meg, 25 tornaterem és 24 tanuszoda épülhet fel.

A program első ütemében szereplő 24 tanterem közül tizet már átadtak (Csanádpalota, Diósd, Dunaharaszti, Dunakeszi, Győrújbarát, Nagykovácsi, Petőfiszállás, Sződ, Telki és Vácduka településeken).

Boros Anita tájékoztatása szerint a fennmaradó fejlesztések előkészítése, kivitelezése folyamatban van.  A program részeként Budakeszin, Dunakeszin, Fertődön, Geszten és Izsákon komplett iskolafejlesztés valósulhat meg.

25 településen a helyi igényekhez igazodva különböző méretű új tornatermek, illetve tornaszobák létesülnek. A helyettes államtitkár közlése szerint gondot fordítanak a kiszolgáló épületek, öltözők, tornaszerek tárolására alkalmas helyiségek kialakítására is.

A tanuszodáknál a kivitelezők kiválasztására irányuló 18 közbeszerzési eljárás hamarosan lezárul, hat esetben az eljárás dokumentációja előkészítés alatt áll. A létesítmények egyemeletes épületek, öltözőblokk-kal és két különböző méretű medencével.

A tornatermek és tanuszodák tervezése során fokozott figyelmet fordítottak arra, hogy a kulturális hagyományoknak megfelelő építészeti megjelenésű létesítmények illeszkedjenek a helyi épített környezethez és adottságokhoz – közölte a helyettes államtitkár.

A program részét képező beruházások teljes egészében központi költségvetési forrásból valósulhatnak meg, a tervek szerint a 2016/2017-es tanévben valamennyi befejeződik.
A kormány 2014 februárjában döntött a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Programról, melynek eredményeként hiánypótló beruházások valósulnak meg jellemzően járásközpontokban. A program végrehajtását 2015. április 1-jétől vette át a fejlesztési tárca.

A helyettes államtitkár jelezte: a beruházások elsődleges célja a demográfiai változások okozta tanteremhiányok kezelése, a mindennapos testnevelés és az úszásoktatás infrastrukturális feltételeinek biztosítása az iskolások számára.

A szaktárca MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint a 24 tanterem és a 25 tornaterem építménye önkormányzati tulajdonba, míg a 24 tanuszoda az állam tulajdonába és a Nemzeti Sportközpontok (NSK) vagyonkezelésébe kerül.  Az uszodák mindennapos üzemeltetéséről a továbbiakban az NSK gondoskodik, ezzel tehermentesítve az érintett önkormányzatokat.