Meghalt Tokay György

A volt romániai parlamenti képviselő, miniszter, nagykövet 77 éves volt.

Életének 77. évében súlyos betegség következtében csütörtökön hajnalban elhunyt Tokay György aradi politikus, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) egykori parlamenti képviselője, Románia volt kisebbségügyi minisztere, majd vilniusi nagykövete – közölte az RMDSZ.

FRUNDA György, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség szenátora és elnökjelöltje (b.2.) TOKAY György képviselővel, MARKÓ Béla RMDSZ-elnökkel és VERESTÓY Attila szenátorral (b-j) megérkezik a bukaresti Központi Választási Irodához, hogy leadja a jelöléséhez szükséges 300 000 támogató aláírást 2000. október 24-én. Romániában novemberben tartják az elnökválasztást. (MTI FOTÓ/Gózon István)

Tokay György képviselő (középen), MARKÓ Bélával, az RMDSZ-elnökével 2000. októberében Bukarestben (MTI/Gózon István)

Tokay György 1939. március 27-én született Kolozsváron. Szülővárosában, a Bolyai Tudományegyetemen szerzett jogászdiplomát. Újságíróként, majd 1976-tól ügyvédként tevékenykedett Aradon, az 1989-es romániai rendszerváltozás után tért politikai pályára. 1990 és 2004 között az RMDSZ parlamenti képviselője volt. 1996 és 1999 között a Victor Ciorbea- majd Radu Vasile-kormány kisebbségi ügyekért felelős miniszteri tisztségét töltötte be. 2005-ben Románia litvániai és lettországi nagykövetévé nevezték ki. Egészségi állapota megromlása miatt azonban már a mandátuma lejárta előtt lemondott a tisztségről. Ő volt az első romániai magyar, aki 1989 után fontos diplomáciai megbízást kapott Romániában.

Tokay György az RMDSZ egyik meghatározó politikusa volt. 1990-ben éhségsztrájkot folytatott azért, hogy Aradon magyar iskola jöhessen létre. 1993-ban egyike volt azoknak az RMDSZ-es politikusoknak, akik amerikai közvetítéssel a tengerparti Neptun üdülőhelyen titkos tárgyalásokba kezdtek a román hatalom képviselőivel a magyarság jogainak a kiterjesztéséről.Ion Iliescu elnök 2002-ben a román érdemrend tiszti fokozatát adományozta neki. Az RMDSZ 2015-ben Ezüst Tulipán-díjjal ismerte el több évtizedes munkásságát.

“A parlamentben olyan természetességgel állt ki a mikrofon elé, és úgy beszélt román nyelven, hogy mindenki elhallgatott, és mindenki odafigyelt rá. Olyasmit képviselt, ami a román politikai életben vele, sajnos, elment” – idézte a politikustársak méltatását a Kelemen Hunor RMDSZ-elnök által jegyzett nekrológ.