Lemondott pártja éléről Gabriel Oprea volt román kormányfő-helyettes

Lemondott az általa alapított Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) elnöki tisztségéről Gabriel Oprea volt miniszterelnök-helyettes csütörtökön, aki ellen két ügyben is bűnvádi eljárást indított a korrupcióellenes ügyészség (DNA).

Az UNPR, amely a 2012-es választások óta a frakciójába átült honatyáknak köszönhetően megháromszorozta parlamenti súlyát, jelenleg a mérleg nyelvét képezi a bukaresti parlamentben a jobb- és baloldal között. Az UNPR főleg a populista Dan Diaconescu Néppárt (PPDD) frakciójából csábított át törvényhozókat, majd tavaly nyáron a PPDD maradéka is beolvadt az UNPR-be.

A “parlamenti migráció” gyűjtőpártjaként 2010-ben létrejött UNPR egyszer sem szerzett legitimitást a választásokon: mindig a Szociáldemokrata Párt (PSD) jóvoltából jutott parlamenti képviselethez.

Gabriel Oprea volt miniszterelnök-helyettes politikai karrierjét a konvoját felvezető egyik motoros rendőr halála törte meg: az eset miatt tüntetők tízezrei követelték lemondását, a DNA pedig bűnvádi eljárást indított ellene a rendőri felvezetés jogosulatlan igénybevétele miatt. A DNA egy másik ügyben is hivatali visszaéléssel gyanúsítja, azt állítva, hogy a belügyi titkosszolgálat műveleti keretéből vásároltak számára luxusautót.

Oprea 2008 óta – jobb- és baloldali kormányok idején is – több ízben állt a belügyminisztérium, illetve a védelmi tárca élén, a Ponta-kabinetben pedig kormányfő-helyettesi rangot is kapott. Az UNPR ideológiáját nehéz behatárolni, a párt mindig a “nemzeti érdekre” hivatkozva sorolt a feljövőben lévő politikai oldal mellé.

Az UNPR egy hónapja a PSD-vel kötött keretmegállapodást a júniusi helyhatósági választásokon való együttműködésről, és feltételezhetően ősszel ismét a PSD segítségével próbál parlamenti képviselethez jutni.

Az UNPR vezetése hétfőn dönt a tisztújítás menetrendjéről – közölte a párt szenátusi frakcióvezetője.