Bárki autóját elveheti a honvédség szükségállapot esetén

Lefoglalhatja és használhatja a magántulajdonban lévő autókat a honvédség, ha ezt egy rendkívüli helyzet szükségessé teszi. Ezért készít most nyilvántartást a katonaság. Első körben terepjárók és kisbuszok kerülnek lajstromba. Az összeírás azonban nem új intézmény, bevett gyakorlat, korábban is alkalmazta már a honvédség, sőt egyes önkormányzatok is.

Első körben nyilvántartásba veszi a Magyar Honvédség a járműtulajdonosok autóit, arra az esetre, ha egy rendkívüli helyzet szükségessé tenné katonai használatukat. Lapinformációk szerint elsősorban a terepjárókat és a kisbuszokat írja össze a katonaság. Minderről egyes tulajdonosokat már levélben értesített is az MH, melyben kötelező adatszolgáltatásra szólította fel őket.

Illusztráció - MTI Fotó: Varga György

Illusztráció – MTI Fotó: Varga György

A katasztrófavédelmi és a honvédségi törvények 2011-es bevezetése óta már többször készített járművekről nyilvántartást egy-egy szerv. A három évvel ezelőtti dunai rekord árvízkor jó néhány önkormányzat is megtette ezt. 2013-ban a helyhatóságok a katasztrófavédelmi helyzetekben bevethető lakossági eszközöket írták össze. Emellett a honvédség is készített már ilyen listát két éve.

A hatályos jogszabályok értelmében, minősített esetekben, a honvédségnek lehetősége van arra, hogy a magán vagy céges tulajdonban lévő járműveket, ingatlanokat vagy technikai eszközöket igénybe vegye.

Akár 3 millió forint is lehet a bírság

A honvédelmi és katasztrófavédelmi helyzetekben mindenkire érvényes „a gazdasági és anyagi szolgáltatási kötelezettség”. A tulajdonosok ezért nem tehetnek mást, minthogy megadják a kért adatokat.

Sőt, ezt követően minden évben nyilatkozniuk kell a nyilvántartásba vett járművek adatairól, és nyolc napjuk van fellebbezni a honvédségi határozat ellen.

Az érintetteknek arról is informálniuk kell a katonaságot, ha az autó üzemképtelen, kölcsönadták vagy eladták. Az adatszolgáltatás kötelező, aki pedig elmulasztja, azt 100 ezertől akár 3 millió forintig terjedő büntetéssel sújthatják.

Megerősítette az összeírás hírét a honvédség is

A Magyar Honvédség nem adott ki minderről közleményt, de megerősítette az erről szóló sajtóértesüléseket, azt azonban nem közölte, hogy pontosan mire és milyen helyzetben használnák az autókat. De hangsúlyozta: eddig egyetlen így összeírt civil járművet, ingatlant, vagy más eszközt se kellett igénybe venni.

Csak lehetőséget teremt a jogszabály

Kovács Kázmér közlekedési szakjogász a Helyi Híradók kérdésére elmondta, a nyilvántartásban vétel csupán egy lehetőséget teremt a Magyar Honvédségnek, de nem jelenti azt, hogy mindenképpen igénybe is veszi az egyes tulajdonosok autóit.

Mint kitért rá: az ország jelen helyzete, az, hogy béke idő van, nem indokolja ezt. Mindezt csak egy szükségállapot tenné indokolttá, melyre ez a nyilvántartásba vétel egyfajta felkészülés csupán.

Kisbuszok, terepjárók a listán

Kifejtette azt is, hogy az egyes adatokat a központi nyilvántartás alapján kéri ki a honvédség, amely elsősorban a különböző honvédelmi feladatokra a négykerék-meghajtású járműveket tudja hatékonyan használni.

Ezért is írhatják össze most elsősorban a terepjárókat és a kisbuszokat, ez azonban nem jelenti azt, hogy egy rendkívüli esetben bármilyen más magántulajdonban lévő járművet ne vehetne igénybe a katonaság. Így akár a jövőben a mostaniakon kívül egyéb, akár speciális járműveket is összeírhat a honvédség.