A németek többsége nem bízik a menekültválság közös európai megoldásában

Németországban a lakosság túlnyomó többsége nem bízik abban, hogy az Európai Unió tagországai közösen oldják meg a menekültválságot - mutatta ki egy csütörtökön ismertetett felmérés.

Az N24 hírtelevízió megbízásából készített közvélemény-kutatás alapján a németeknek csupán a 18 százaléka számít arra, hogy a tagállamok Angela Merkel német kancellár szándékainak megfelelően közösen cselekednek a válság megoldásáért, és 79 százalék azt feltételezi, hogy az EU tagjai továbbra is nemzeti szintű intézkedésekkel törekednek majd a menekülthullám csillapítására.

Arra a kérdésre, hogy mi a teendő, ha Angel Merkel Brüsszelben kudarcot vall a közös megoldásra irányuló erőfeszítéseivel, a németek 56 százaléka azt mondja, hogy Németországnak csökkenteni kell befizetéseit a közös, uniós kasszába.

A reprezentatív felmérésben megkérdezettek 51 százaléka megfelelő lépésnek tartaná azt is, ha Németország egyedül, saját szervezésben fogadna be menekültkontingenseket.

A németek 48 százaléka egyetért azzal, hogy közös megoldás hiányában erősebben kell törekedni a német határok biztosítására.
A németek 9 százaléka ért egyet azzal a véleménnyel, hogy uniós szintű megoldás híján Németországnak nem szabad befogadnia több menekültet.

A felmérést az Emnid közvélemény-kutató intézet készítette március 2-án ezer ember megkérdezésével.