Visszatértek a rohamrendőrök a lángoló menekülttáborba

Vasrudakkal felfegyverzett menekültek próbálták megállítani az Eurotunnelhez tartó teherautókat a franciaországi Calais környékén. A hétfői kilakoltatási parancs után sok migráns nem akarja feladni angliai álmait, így egyre elkeseredettebben küzdenek a határátlépésért.

Kaotikus jeleneteknek lehettek szemtanúi a dzsungelnek nevezett calais-i menekülttáborba látogató riporterek és a kilakoltatást végző rendőrség is.

Az Russia Today helyszíni beszámolója szerint nagyjából 150 menekült kövekkel kezdte dobálni a biztonsági autókat, törmelékkel célozták meg a rendőröket és vasrudakkal fenyegetőztek.A rendőrök fénygránátokkal, könnygázzal és vízágyúkkal próbálták megakadályozni, hogy a menekültek az autópálya közelébe jussanak.A káosz hétfőn kezdett kibontakozni, mikor a hatóságok buldózerekkel érkeztek a menekülttábor területére, hogy lebontsák a fából és sátrakból összetákolt "várost".

Tájékoztatták az ottmaradt menekülteket, hogy mindenkit letartóztatnak, akit egy óra múlva még a "dzsungel" területén találnak.

Rohamrendőrök állnak a htéfőn felgyújtott calais-i sátortábor előtt (Fotó: EPA / Laurent Dubrule)

Rohamrendőrök állnak a htéfőn felgyújtott calais-i sátortábor előtt (Fotó: EPA / Laurent Dubrule)Hétfő délutánra a Határok Nélkül aktivista csoport már 20 összetákolt sátort gyújtott fel, és ezután kezdődött a kődobálás és a könnygáz.

Az M1 Párizsból tudósít - Hogyan fajultak el az események a menekülttáborban?

Komoly rendőri készültség mellett kezdték el bontani a Dzsungel területére érkező alakulatok a menekülttábort, mégsem tudták elkerülni az összecsapásokat a tábor területén maradt  migránsokkal. Miből fakadt ez a feszültség? Kik felelősek az agresszióért? Az M1 Vencezel Katalint kérdezte Párizsból.