Meglepetést okozott a betelepítési kvóta magyarországi elutasítása

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása szerint a kvótarendszert ellenzők táborán belül háromötödös többségben vannak azok, akik teljes mértékben elutasítják az elképzelést. Ez "pártszimpátiától független nemzeti üggyé vált" – áll az elemzésben.

A Nézőpont Intézet telefonos közvélemény-kutatása 2016. február 12-17. között készült ezer ember megkérdezésével zajlott. A minta a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint is reprezentatív volt.

Az eredmény összecsengett a korábbi tapasztalatokkal, de meglepetést is okozott. A pártszimpátiától ugyanis teljesen elszakadt a kvóta megítélése, még a baloldaliaknak is nagyjából a fele elutasítja a kötelező betelepítési kvótát, összességében pedig a teljes népesség 80 százaléka - közölte a Nézőpont Intézet elemzője az M1 műsorában.

Fodor Csaba cáfolta azokat az ellenzéki felvetéseket, melyek szerint a kormány csak kommunikációs eszközként tekint a menekültkérdésre, hogy nincsenek is menedékkérők Magyarországon, illetve a tavalyi menekülthullám csupán egy egyszeri jelenség volt. A különböző prognózisok a korábbinál nagyobb hullámmal számolnak az EU irányába - hangsúlyozta. Ráadásul az Európai Bizottság „német hátszéllel” továbbra sem adta fel azon törekvését, hogy az unióba érkező menekülteket kvóták szerint szétosszák.

Nincs szerződéses alapja a betelepítési kvótának. Arról van szó, hogy egy külső hatalmi tényező nem magyar állampolgárokat akar letelepíteni hazánkba, és ez vonatkozik más uniós országokra is – tette egyértelművé Fodor Csaba.
A Nemzeti Választási Bizottság hétfőn hitelesítette a kormány kvótaügyben benyújtott népszavazási kezdeményezését. Orbán Viktor miniszterelnök évértékelőjében azt mondta: Magyarország nem hagyja, hogy mások ráerőltessék elhibázott bevándorlás-politikájuk keserű gyümölcseit.

Az elemző úgy vélte: a szétosztandó százezres szám már meghaladott érték, Magyarország vonatkozásában ez amúgy mintegy 1200 főt jelentene.  Míg az elosztási mechanizmusban százezer főről beszélnek, tavaly mintegy másfél millió illegális bevándorló érkezett az EU területére, és ez a szám idén is legalább ennyit fog kitenni – emelte ki Fodor.

Az elemző elképzelhetőnek tartja, ha tovább folytatódik a tendencia, akkor 2017-re Magyarországnak a családegyesítéssel számolva százezres nagyságrendben kellene menekülteket befogadni.

Fodor Csaba hangsúlyozta, a népszavazási kezdeményezés nem csak magyar, hanem európai ügyről is szól. Arról, hogy a nemzetek maguk dönthessék el, kiket engednek be a területükre.