Pattanásig feszült a helyzet - egymást tapossák a bevándorlók a határnál

Blokád van a Balkánon, a görög-macedón határ után már a szerb-horvát határon is nagy a feszültség.

Csaknem kétezer menekült érkezett Pireuszba

Egyre fokozódik a menekültáradat jelentette nyomás Görögországon, hétfő reggel csaknem kétezer bevándorló érkezett a pireuszi kikötőbe a hatóságok közlése szerint. A menekültek a szokásos útvonalon, Törökországból indulva a görög szigetek érintésével érkeztek a kikötőbe. Athén központjában eközben kaotikus a helyzet, szemtanúk szerint több száz bevándorló töltötte az éjszakát a szabadban a Viktória téren, köztük kisgyermekes családok.

Egyre frusztráltabbak a bevándorlók

Állandóak a tüntetések, a bevándorlók egyre frusztráltabbak, hiszen azt látják, hogy naponta csak néhány százan utazhatnak tovább. A macedónok hol megnyitják, hol bezárják a határt, a horvátok pedig naponta mindössze egy vonatot küldenek, amin néhány száz migránst utaztatnak tovább. A helyzet egyre feszültebb, az esti órákban is óriási a tülekedés a macedón határnál.

Pattanásig feszült a helyzet a macedón határnál, a kerítésnél lévő átjárónál, ahol több mint egy napja nem engedtek át egyetlen migránst sem. Az ott torlódó bevándorlók egymást tapossák a kapu előtt, mindannyian közelebb akarnak kerülni a kapuhoz, hogy biztosan átjussanak, ha újra megnyitják. A migránsok dulakodnak és sokszor egymással is konfliktusba kerülnek – jelentette az M1 tudósítója Muci Attila a helyszínről.



Még a szendvicsekért is összeverekednek a görög táborban a migránsok és elfoglaltak egy elhagyatott motelt is Görögországban, onnan próbálnak éjjelente átjutni Macedóniába – jelentette Muci Attila.

Kabók Erika az M1 tudósítja a szerbiai helyzetről számolt be. Sidben mindennaposak a tüntetések, délutánonként körülbelül száz ember skandálja, hogy Horvátország nyisd ki a kapudat.