Megvédte országa menekültpolitikáját a macedón külügyminiszter

A balkáni migrációs útvonal mentén fekvő többi államhoz hasonlóan Macedónia is korlátozást vezetett be a területére naponta beengedett menedékkérők és bevándorlók számára vonatkozóan. Az ország külügyminisztere drámai eseményekre figyelmeztetett.

"Saját döntéseket hoztunk. Válságos időkben minden országnak saját megoldást kell találnia" - jelentette ki Gjorge Ivanov a Spiegel Online német hírportálnak adott interjújában.

Mint mondta, ha hazája az Európai Unió előírásaira várt volna, akkor "Macedóniát már elárasztották volna a menekültek".

"Az ilyen döntéseket a balkáni útvonalon található országok rendőrségei közösen hozzák meg" - hangsúlyozta a macedón államfő. "Ha egy ország északabbra lezárja határát, mi is ugyanezt tesszük" - tette hozzá.

Ivanov ugyanakkor leszögezte, hogy a "lezárt határok" nem szolgálják Macedónia érdekeit.

Ivanov azért tiszteli Merkelt

A macedón elnök ugyanakkor  megértéssel viszonyult Angela Merkel német kancellár menekültpolitikájához.

"Emberi gesztus volt Merkel asszonynak az a döntése, hogy megnyitotta a német határokat a menekültek előtt. Ezt tisztelni kellene. Az emberek azért jönnek, mert a háború sújtotta területeken mindenüket elvesztették" - mondta Ivanov.

Hétfőn a görög-macedón határon kidöntötték a kerítés egy részét a görög oldalon feltorlódott migránsok. A macedón rendőrök könnygázzal próbálták visszaszorítani őket, de sokan átnyomultak macedón területre, legalább harmincan pedig megsérültek.A macedón külügyminiszter hétfőn arra figyelmeztetett, hogy Európában az elkövetkező napokban "drámai események" történhetnek, amennyiben nem sikerül hatékony és összehangolt választ adni a menekültáradatra.