Így törték át a kerítést a migránsok a görög-macedón határon - videó

Kidöntötték a kerítés egy részét a migránsok a görög-macedón határon hétfő délelőtt, macedón rendőrök könnygázzal próbálták visszaszorítani őket, de sokan átnyomultak macedón területre - jelentette a helyszínről az M1 aktuális csatorna tudósítója Idomeniből. A görög hatóságok szerint akár 8 ezer migráns is lehet a határátkelőnél.

Az M1 tudósítójának elmondása szerint a macedón rendfenntartók akkor vetették be a könnygázt, valamint hanggránátokat, amikor a migránsok betörték a kerítés kapuját a két országot összekötő vasútvonalnál.

Többen megsérültek, a migránsok mellett újságírók is.

Később, az eset után sokan orvosi segítséget kértek, több gyereket el kellett látni, valamint egy macedón rendőr is megsérült - számolt be róla a vesti.mk macedón hírportál.

Mintegy 300 iraki és szíriai menekült azért döntötte ki a határkerítést, mert így kívánt tiltakozni az ellen, hogy a hatóságok szerintük túlságosan alacsony számban engedik át a migránsokat Macedóniába, hogy folytassák útjukat Európa északi része felé.

Miután a migránsok áttörték a rendőrkordont, megszállták a határ menti vasúti síneket, és az ott lévő talpfák segítségével elkezdték lebontani a görög-macedón határon emelt kerítést, amelyet később át is szakítottak.

A rendőrök könnygáz- és hanggránátokkal próbálták meg feltartóztatni a tömeget. Ezzel egy időben a rendőrök megkísérelték helyreállítani a határátkelőn emelt, kidöntött szárnyas kaput.

A helyi sajtó beszámolói szerint a migránsok később tiltakozásként a sínekre ültek, így akadályozzák a Görögország felől érkező nemzetközi vonat továbbhaladását, a macedón hatóságok pedig elkezdték a kerítés helyreállítását, valamint vízágyukat telepítettek a kerítés mellé.

Az al-Dzsazírai arab hírtelevízió balkáni irodájának helyi beszámolója szerint a hatóság tárgyalásba kezdtek a migránsokkal annak érdekében, hogy szabaddá tegyék a vasúti sineket.

Feszült a helyzet 

Sajtóértesülések szerint az a pletyka okozta a fejetlenséget, miszerint Macedónia újra teljesen megnyitotta a határait a menekültek előtt.

A görög állami televízióban hétfőn vetített képsorok tanúsága szerint egy migráns azt kiáltotta: "szabad, szabad, átmehetünk!"

A görög hatóságok becslései szerint 6-8 ezer közé tehető az Idomeni átkelőhelynél várakozó, többségében szíriai és iraki menekültek száma, összesen pedig mintegy 22 ezer migráns rekedt Görögországban.

A Dow Jones hírügynökség becslései szerint a balkáni útvonal részleges lezárása miatt mintegy 22 ezer migráns rekedt Görögországban, s a növekvő frusztráció okozza a hasonló összetűzéseket.

A görög hatóságok hétfőn közölték, hogy a zsúfoltság miatt "további intézkedésig" megszüntetik a sajtó hozzáférését a dél-európai országban található összes regisztrációs központhoz és átmeneti menekültszálláshoz.

Sokan megbetegedtek a várakozásban

Az M1 tudósítója elmondta azt is, a görög oldalon lévő migránsok közül sokan napok óta a földön alszanak, két nappal ezelőtt eső is volt, ami miatt nagyon sokan megfáztak. Órákat kell várni az egészségügyi ellátásra, a vízre, tusolni napok óta nem lehet; körülbelül száz emberre jut  egy zuhanyzó.

Lezárták a határokat, megállt a menekültáradat

Szkopje hétfőn közölte: csak annyi embert engednek át Macedónián, amennyit a nyugat-balkáni migránsútvonal következő állomásának számító Szerbia biztosan beenged.

Az indoklás szerint a Görögországgal közös határt is azért zárták le, mert már nincs több hely a macedón-görög határ melletti gyevgyelijai és a macedón-szerb határnál fekvő Tabanovce befogadóközpontjában.

A torlódás azért alakult ki, mert Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Szerbia és Macedónia rendőri vezetői február közepén arról állapodtak meg, hogy legfeljebb 580-ra korlátozzák a nyugat-balkáni országok területén naponta átengedett migránsok számát, Görögországba azonban ennél naponta lényegesen többen érkeznek.