Torlódnak a migránsok, folyamatosan romlik a helyzet a Görögországban

Egyre kiélezettebb a helyzet Görögországban, a macedón határon péntek reggel már több mint 4500 migráns rekedt Idomeninél, és további 25 ezer menekült van úton a határ felé a görög rendőrség értesülései szerint.

Míg csütörtökön még 2800 menekült várakozott a görög-macedón határátkelőnél a görög oldalon, péntek reggel már több mint 4500 migráns rekedt az idomeni határátkelőnél.

Mit sem tudtak

"A segélyszervezetek lehetőségeik határáig jutottak. A menekültek többsége iraki és szíriai, de vannak közöttük szórványosan afgánok is, akiket már több napja nem engednek Macedóniába" - mondta Christopher Bachtrog, a Vöröskereszt egyik illetékese.

"Azok az emberek, akik itt várakoznak, erről mit sem tudtak. Részben már Leszboszon vettek maguknak sok pénzért buszjegyet a határig, és most nem tudnak tovább menni" - tette hozzá. Hozzáfűzte, hogy az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) által felállított sátrak zsúfolásig megteltek.

epa05178681 Afghan migrants gather in a square outside the Victoria metro station in central Athens, Greece, 24 February 2016. Refugees from Afghanistan that were at the Greek-FYROM crossing point at Idomeni-Gevgelija are currently transferred to Athens after police's operation to remove them from the railway tracks, as Afghans are no longer considered refugees by FYROM's authorities since 21 February and only Syrian and Iraqi refugees are allowed to pass the borders. EPA/SIMELA PANTZARTZIA menekültek 37 százaléka gyermek

Idomeni 70 kilométerre fekszik Szalonikitől, amelynek közelében a héten egy új befogadóközpontot nyitottak a hatóságok, amelyben négyezer embernek tudnak szállást adni. "Az volt az elképzelés, hogy az emberek egy ideig ott tudnak maradni" - mondta Bachtrog.

Valójában az a helyzet, hogy néhány menekült az utolsó pénzét is elkölti a drága buszjegyre, vagy taxira, amivel eljuthatnak a határig, illetve sokan kelnek útra gyalogszerrel is - ismertette a vöröskereszt illetékese.

A migránsok között sok a család, hivatalos adatok szerint a menekültek 37 százaléka gyermek - figyelmeztetett Bachtrog.

Meredeken csökkent a migránsok száma

Mintegy 2000 migráns érkezik naponta a török partokról az égei-tengeri görög szigetekre, az érkezők fele iraki és szíriai menekült. Ugyanakkor meredeken csökkent a Macedóniába érkező migránsok száma, csütörtökön csak 150 migránst engedett a balkáni ország továbbutazni.

Mindez azt eredményezi, hogy egyre több menedékkérő reked Görögországban.

Péntekre virradóan Idomeninél verekedések és késelések is történtek a görög állami rádió jelentése szerint.Adományokat vár a görög kormány

A görög pénzügyminisztérium arra szólította fel a lakosságot, hogy gyűjtsenek adományokat a menekülteknek. Különösen cipőkre, tartós tejre, gyerekpelenkákra, borotválkozó szerekre, műanyag poharakra, palackozott vízre, fogkrémre és tartós élelmiszerekre volna sürgősen szükség - derül ki a felhívásból.

Görögország megkísérli csillapítani a menekültáradatot azáltal, hogy a következő napokban az eddiginél kevesebb illegális bevándorlót szállít az Égei-tenger keleti medencéjében fekvő szigetekről a szárazföldre.

"Le kell lassítanunk a beáramlást, mivel a menekültek feltorlódtak a szárazföldön" - közölte pénteken Todorisz Drítszasz, a hajózási és a szigetek ügyeinek minisztere a Skai görög hírtelevízióban.

Új ajánlatok az embercsempészektől

Ugyanakkor az embercsempészek új ajánlatokkal állnak elő. Újságírók kérdéseire az Athénba érkező menekültek elmondták, hogy egy "új útvonalon" történő szállítás ára Közép-Európába fejenként 2500-3000 euró (mintegy 775-930 ezer forint) között mozog.

Elmondásuk szerint az embercsempészek Albánián keresztül Közép-Európába, illetve a Jón-, vagy az Adriai-tengeren keresztül Olaszországba vezető útvonalakat ajánlanak a kétségbeesett migránsoknak. Eddig azonban nem regisztráltak számottevő mozgást Albánia felé a hatóságok - közölte a görög rádió.