Kórházi fertőzések - cáfol az ÁNTSZ

Egy szegedi orvoscsoport azt állítja, hogy kórházi fertőzések miatt többen halnak meg, mint autóbalesetben. Az ÁNTSZ szerint ez nem igaz, és ezzel a kijelentéssel csak elriasztják az embereket a magyar kórházaktól.

2015-ben körülbelül 600-an haltak meg közlekedési balesetben, többen, mint kórházi fertőzésben. Így az orvoscsoport állítása tényszerűen nem igaz – mondta a Ma reggelben Dr. Szentes Tamás országos tiszti főorvos.

A fertőzésben elhunytak száma egyébként valóban emelkedik, ahogy Nyugat-Európában is ez a tendencia, de ez annak tudható be, hogy vannak olyan kezelések, amelyek sajnos hajlamosítanak a fertőzésre. Például bizonyos daganatos betegségeknél, szervátültetéseknél, autoimmunbetegségeknél szoktak alkalmazni olyan terápiát, amelynél az immunrendszert mesterségesen visszafogják. Ezen betegeknél gyakrabban alakulhatnak ki fertőzések – magyarázta a tiszti főorvos.

A magyar kórházak biztonságosan működnek, rendszeresen ellenőrizzük őket. Aki kórházba megy, biztonságban van. „Magyarországon a kórházi feltételek jól szabályozottak, rendszeresen ellenőrizzük őket, pontos képünk van arról, hogy hol milyen állapotok vannak” – emelte ki Dr. Szentes Tamás.