Hatalmas értéket találtak egy szibériai feketepiacon

Hetven év után talált meg egy milliókat érő festményt az orosz titkosszolgálat, egy szibériai feketepiacon bukkantak az alkotásra, miután fülest kaptak. Nem értik, hogyan jutott eszébe valakinek annak idején ellopni a festményt.

Egy még Sztálin idején egy távol-keleti orosz múzeumból ellopott kis méretű, de több millió dollárt érő francia festményt szerzett vissza az FSZB orosz belső titkosszolgálat a habarovszki feketepiacon.

A történelmi és keleti témájú képeiről ismert, akadémista stílusban alkotó francia festő, Jean-Léon Gerome (1824-1904) Pásztor című, mindössze 23-szor 15 centiméteres olajképét 1946-ban lopták el a Habarovszki Távol-Keleti Művészeti Múzeumból, amelynek azt az Ermitázs adta kölcsön egy kiállításra.

Egyetlen teremőr vigyázott rá

Mint Szvetlana Zsuk, a múzeum vezető kurátora a Siberian Times című angol nyelvű orosz hírportálnak elmondta, a festményt még a régi múzeumi épületből lopták el, ahol mindössze egyetlen teremőr vigyázott az európai mesterek munkáira. "A kis képet könnyű volt kivágni a keretből és a ruha alatt elrejtve kivinni az épületből" - mondta.

Fülest kaptak

Az egy évvel a második világháború után ellopott festményt a közelmúltban szerezte vissza az orosz belbiztonsági szolgálat, miután kapott egy fülest, miszerint "egy nagy francia festő" képét várják a helyi feketepiacra. A titkosszolgálati akcióról nem közöltek részleteket a hatóságok.



Nem is értik

Szvetlana Zsuk egyébként nem is érti, hogyan jutott eszébe valakinek annak idején ellopni a festményt, hiszen az embereket akkoriban nem a műalkotások érdekelték, hanem az, hogyan juthatnak ennivalóhoz. "A szovjet embereknek szerintem eszükbe sem jutott, hogy el lehet lopni egy festményt és eladásából pénzhez lehet jutni" - mondta.

Az 1857-ben keletkezett kép mai értékét három millió dollárra becsülte a habarovszki múzeum vezető kurátora. A hét évtized után megkerült festményt márciusban tervezik közszemlére tenni a távol-keleti múzeumban.