Változhatnak a népszavazás-kezdeményezési szabályok

Méltatlannak nevezte a Nemzeti Választási Irodánál kedden történteket Orbán Viktor szerdai sajtótájékoztatóján, és azt kérte, hogy a Nemzeti Választási Bizottság és a pártok tegyenek javaslatokat a jogszabályok megváltoztatására, hogy ezek a - mint mondta - korábban is előforduló helyzetek ne ismétlődhessenek meg.

Orbán Viktor szerdai sajtótájékoztatóján bejelentette, kezdeményezi, hogy a Nemzeti Választási Iroda, illetve a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elemezze a népszavazások kezdeményezésénél kialakult helyzetet, és tegyen javaslatot a szabályok megváltoztatására.

"Méltatlan helyzet"

A miniszterelnököt arról a jelenetről faggatták, amely az NVI épületében alakult ki kedden, a vasárnapi pihenőnapról szóló népszavazási kezdeményezések leadásánál. A kormányfő válaszában utalt arra, hogy nem először alakult ki a keddihez hasonló "méltatlan helyzet" a választási irodánál népszavazási kérdés kezdeményezésekor. Szerinte az ügy "mélyen ellentétes mindazzal, amit szeretnénk Magyarországon látni", a kormány ugyanis a tisztelet kultúrájának megteremtését tartja feladatnak.

Budapest, 2016. február 24. Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a Parlament Delegációs termében 2016. február 24-én. A kormány döntést hozott a kötelező betelepítési kvótáról szóló országos népszavazás kiírásáról. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a Parlament Delegációs termében 2016. február 24-én (MTI/Koszticsák Szilárd)





„Nem jók” a vonatkozó törvényi előírások

Mivel nem ez volt az első eset - folytatta -, "kénytelenek vagyunk azt a következtetést levonni, hogy ilyen helyzetek azért alakulhatnak ki, mert a vonatkozó törvényi előírások nem jók". A szabályok ma nem biztosítják a méltányos, fair, kulturált körülményeket azoknak, akik élni akarnak állampolgári jogukkal - mondta Orbán Viktor, aki ezért kezdeményezte, hogy az NVI, illetve az NVB nézzen szembe a helyzet fenntarthatatlanságával, és tegyen javaslatot a "szerencsétlen" előírások megváltoztatására.

Újra beelőzték az MSZP-t

Kedden két magánszemély népszavazási kérdését fogadta be a Nemzeti Választási Iroda a vasárnapi pihenőnap ügyében, így az MSZP továbbra sem tudta benyújtani a sajátját. A hivatalos tájékoztatás szerint a szocialista párt képviselője néhány másodperccel később érkezett. (Az MSZP már többször megpróbálta benyújtani kérdését, ám minden alkalommal megelőzte valaki, a Kúria pedig egy adott témakörben egyszerre csak egyetlen beadványt vizsgálhat.)

Budapest, 2016. február 23. Nyakó István MSZP-s politikus, volt országgyűlési képviselő Budapesten, a Nemzeti Választási Iroda épületében 2016. február 23-án. A párt újra megpróbálja benyújtani a Nemzeti Választási Irodánál a vasárnapi zárva tartásról szóló népszavazási kérdését, miután a Kúria ma dönt arról, átengedi-e az előtte fekvő, a hasonló ügyben benyújtott népszavazási kérdést. Mellette egy csoport tagjai, amely szintén beadvány benyújtására készül. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Nyakó István MSZP-s politikus, volt országgyűlési képviselő Budapesten, a Nemzeti Választási Iroda épületében 2016. február 23-án. A párt újra megpróbálta benyújtani a Nemzeti Választási Irodánál a vasárnapi zárva tartásról szóló népszavazási kérdését, mellette egy csoport tagjai, akik szintén beadvány benyújtására készültek (MTI/Balogh Zoltán)



Kigyúrt kopaszok

Az MSZP-s Lukács Zoltán kedd reggel nyilvánvaló provokációnak mondta, hogy reggel 6 órakor már egy csoport várakozott a Nemzeti Választási Iroda előtt, ahová elmondásuk szerint ugyanazért érkeztek, mint ő: népszavazási kérdést benyújtani a vasárnapi pihenőnap ügyében. A szocialista politikus a Kossuth Rádió reggeli műsorában úgy fogalmazott: a hatalom küldhette oda a kigyúrt, kopasz, szerinte szélsőjobboldali férfiakat.

Ellenzéki felháborodás

Az MSZP később úgy reagált, a Fidesz a politikai terrorizmus eszközeivel akadályozta meg a népakarat érvényre juttatását a vasárnapi boltbezárás ügyében, és ehhez a Nemzeti Választási Iroda is asszisztál. Az LMP bejelentette: feljelentést tesz a népszavazás rendje elleni bűncselekmény miatt. Álláspontja szerint életszerűtlen, hogy több ember reggel arra ébred, népszavazási kezdeményezést akar benyújtani. A Jobbik parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi az ügyben.

Tóbiás József, az MSZP elnöke (b) beszél a Nemzeti Választási Iroda (NVI) épülete előtti tüntetésen Budapesten 2016. február 23-án. Ezen a napon egy magánszemély megelőzte az MSZP-t a vasárnapi boltzárvatartás eltörléséről szóló népszavazási kérdésük leadásakor. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Tóbiás József, az MSZP elnöke (b) beszél a Nemzeti Választási Iroda (NVI) épülete előtti tüntetésen Budapesten 2016. február 23-án (MTI/Koszticsák Szilárd)



A Fidesz is elítélte

A Fidesz elítélte a Nemzeti Választási Iroda budapesti székházánál történteket és a szocialisták botránykeltését. A kormánypárt közleménye szerint már sokadjára fordul elő, hogy a szocialisták képtelenek egy népszavazási kezdeményezést szabályosan beadni, pedig ennek feltételei általánosan ismertek és mindenki számára kötelezőek.