Orbán: a kormány a kvótáról szóló népszavazás kiírásáról döntött

Népszavazást kezdeményez a kötelező betelepítési kvótáról a kormány - jelentette be a miniszterelnök a kormányülés szünetében. A referendum kérdését már be is nyújtották hitelesítésre a Nemzeti Választási Bizottsághoz. Az állampolgárok arról dönthetnek, akarják-e, hogy az EU az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését. Orbán Viktor bejelentette, azt kezdeményezi, hogy a Nemzeti Választási Iroda, illetve az NVB elemezze a népszavazások kezdeményezésénél kialakult helyzetet, és tegyen javaslatot a szabályok megváltoztatására.

A kötelező betelepítési kvótáról szóló országos népszavazás kiírását kezdeményezte a kormány - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerdai budapesti sajtótájékoztatóján, a kormányülés szünetében. "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?" - ismertette a referendum kérdését a kormányfő. Beszámolt arról, hogy kabinetfőnöke a kérdést már be is nyújtotta hitelesítésre a Nemzeti Választási Bizottsághoz.

Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatóra érkezik a Parlamentben 2016. február 24-én. A kormány döntést hozott a kötelező betelepítési kvótáról szóló országos népszavazás kiírásáról. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

MTI/Koszticsák Szilárd



 

"Jó szívvel ajánljuk másoknak is"

A kérdés azt jelenti - fejtette ki Orbán Viktor -, hogy a kötelező betelepítési kvótáról szóló döntést nem lehet elvenni az Országgyűléstől, az ügyben a magyar parlament megválasztott képviselőin kívül senki más nem dönthet. Az is köztudott, hogy az Országgyűlés elutasítja a kötelező kvótát, így aki tiltakozik ellene és nemmel szavaz majd a népszavazáson, az valójában egyszerre áll ki Magyarország függetlensége mellett és utasítja el a Magyarországra történő kötelező betelepítést - emelte ki a miniszterelnök. Orbán Viktor szerint a magyar kormány által választott út, a népszavazás útja egy "európai dolog", az európai politika része, ezért - mint fogalmazott - "jó szívvel ajánljuk másoknak is".

Nem lehet dönteni az emberek feje fölött

Európa egyik legfőbb értékeként hivatkozott a demokráciára, megjegyezve: az Európai Unió is a demokrácia pillérein áll. "Ez pedig azt jelenti, hogy nem hozhatunk az emberek feje fölött, az európai emberek akarata ellenére az életüket súlyosan megváltoztató, a jövő nemzedékek életét is meghatározó döntéseket" - hangoztatta, jelezve: a kvóta újrarajzolná Magyarország és Európa etnikai, kulturális és vallási arculatát is. A kormány úgy látja, hogy erre nincs felhatalmazása sem az uniónak, sem az európai vezetőknek, semmiféle európai testületnek sem - szögezte le Orbán Viktor. A kormányfő felvetette azt is, hogy az európai embereket eddig senki sem kérdezte meg arról, hogy akarják-e, elfogadják-e vagy éppenséggel elutasítják a kötelező kvóta bevezetését.

A közhangulatnak engedtek

Orbán Viktor a népszavazást azzal indokolta, hogy döntésükkel egy közhangulatnak engedtek. "Úgy érezzük, hogy az emberek hozzájárulása nélkül bevezetni a betelepítési kvótát nem más, mint visszaélés a hatalommal" - fogalmazott, kifejtve: meg kell kérdezni az embereket, ahogy az uniós csatlakozás esetében is történt. Kérdésre azt is kifejtette: alapvető, meg nem kerülhető, a magyar politika lényegét adó kérdésről van szó, vagyis arról, hogy dönthet-e a magyar emberek helyett bárki más arról, hogy "mi magyarok kikkel éljünk, kikkel ne éljünk együtt". Értékelése szerint a referendumnak van európai összefüggése, az kétségkívül a szabad nemzetek szövetsége koncepciót erősíti - szemben az európai egyesült államokéval -, ahogy a brit népszavazás is.

Nem vonják össze más kérdéssel

A kormányfő arra a kérdésre, hogy ha nem lesz sikeres a népszavazás, lemond-e a kormány, azt felelte: ezt még nem vitatták meg. Azt is megkérdezték tőle, tervezik-e, hogy a kötelező betelepítési kvótáról szóló népszavazáshoz más kérdést is csatolnak, például a vasárnapi boltzárról. A miniszterelnök reagálásában kijelentette: a kvótáról szóló referendumot semmilyen más kérdéssel nem akarják összevonni. Ezt azzal indokolta, hogy a kvóta esetében "nem életmódkérdésekről teszünk fel népszavazást, hanem a magyar nemzeti közösség létezésének legfontosabb kérdéséről: kikből áll a magyar nemzet, kik élnek Magyarország területén".



Változhatnak a szabályok

Orbán Viktor a sajtótájékoztatón bejelentette azt is, kezdeményezi, hogy a Nemzeti Választási Iroda, illetve a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elemezze a népszavazások kezdeményezésénél kialakult helyzetet, és tegyen javaslatot a szabályok megváltoztatására. A miniszterelnököt arról a jelenetről faggatták, amely az NVI épületében alakult ki kedden, a vasárnapi pihenőnapról szóló népszavazási kezdeményezések leadásánál. A kormányfő válaszában utalt arra, hogy nem először alakult ki a keddihez hasonló "méltatlan helyzet" a választási irodánál népszavazási kérdés kezdeményezésekor. Szerinte az ügy "mélyen ellentétes mindazzal, amit szeretnénk Magyarországon látni", a kormány ugyanis a tisztelet kultúrájának megteremtését tartja feladatnak.

Budapest, 2016. február 24. Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a Parlament Delegációs termében 2016. február 24-én. A kormány döntést hozott a kötelező betelepítési kvótáról szóló országos népszavazás kiírásáról. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

MTI/Koszticsák Szilárd



Pártreakciók

Az MSZP szorgalmazza: a kvótareferendummal egy időben a kormány tegye lehetővé, hogy népszavazást lehessen tartani földügyben és a vasárnapi zárva tartásról. A párt szerint meg kell vizsgálni, hogy a kormány népszavazási kérdése megfelel-e az alaptörvénynek és az EU alapszerződésének.

A Jobbik üdvözli, hogy kezdeményezése után csaknem fél évvel a kormány is belátta: népszavazáson kell elutasítani a betelepítési kvótát.

Az LMP szerint a kormány a kvótareferendum kezdeményezésével tovább folytatja a népszavazás intézményének kiüresítését, ellehetetlenítését.

A DK úgy véli, hogy nem a kötelező betelepítési kvótáról, hanem a vasárnapi boltzárról, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megszüntetéséről és az egészségügy finanszírozásának rendezéséről kellene népszavazást tartani.

A Magyar Liberális Párt nem tartja korrektnek a kormány népszavazási kérdését, mert szerintük az Európai Unióban nincs olyan jogi fogalom, hogy kötelező betelepítés.

A Fidesz szerint meg kell védeni az országot az uniós betelepítési kvótától, ezért üdvözlik, hogy a kormány kikéri és meghallgatja a magyar emberek véleményét a Magyarországot is fenyegető uniós betelepítési kvótáról.

Az Együtt "a népi kezdeményezés becsületének védelmére" vasárnapra tüntetést szervez Budapesten, s a következő hónapokban is mindent el fognak követni az Orbán Viktor kormányfő által szerdán bejelentett népszavazási kezdeményezés ellen.

A Párbeszéd Magyarországért (PM) véleménye szerint az Orbán Viktor miniszterelnök által szerdán bejelentett kérdésben nem lehet népszavazást kiírni, mert nemzetközi szerződésben rögzített kötelezettségről nem lehet referendumot tartani.

Alapjogokért: megfelel

Az Alapjogokért Központ szerint megfelel a hatályos alkotmányos és törvényi előírásoknak a kormány által kezdeményezett népszavazásra javasolt kérdés. A szervezet emlékeztet arra, hogy a téma az Országgyűlés feladat- és hatáskörébe tartozik, és bár az Alaptörvény előírja, hogy nemzetközi szerződésből eredő kötelezettségről nem lehet népszavazást tartani, az uniós jog azonban az Alkotmánybíróság következetes joggyakorlata alapján nem minősül nemzetközi jognak, hanem egy önálló és speciális jogterület, így azzal összefüggésben kiírható népszavazás.