Mintegy ezer migráns várakozik a szerb-horvát határon

Mintegy ezer migráns várakozik a szerb-horvát határon, Sidnél arra, hogy folytathassa Nyugat-Európába vezető útját; a napok óta ott veszteglő emberek szerdán tiltakozásba kezdtek. Közben több ezer migráns vesztegel Európa belső határainál a szigorított ellenőrzések miatt.

A szabadkai Pannon RTV helyszíni beszámolója szerint a migránsok ki akartak törni a sidi befogadóközpontból, de az odavezényelt rendőrök megakadályozták őket. A bevándorlók órákig skandálták, hogy "Köszönjük, Szerbia! Horvátország, nyisd meg határaidat!", ám továbbra sem érkezett értük vonat, amellyel továbbszállítanák őket Horvátországba.



A várakozó migránsok már a hétfőn bevezetett, új regisztrációs papírokkal rendelkeznek, mégsem mehetnek tovább.

A migránsok hétfőtől kizárólag a macedón-görög határon kiállított fényképes, lepecsételt igazolással léphetnek be Szerbiába, illetve folytathatják útjukat Nyugat-Európa felé, és csak egyetlen belépési pontot, a presevói átkelőt használhatják.

Amennyiben valamelyik feltétel nem teljesül, a hatóságok megállítják őket.  Zágráb egyelőre nem közölte, miért nem léphetnek be a területére a migránsok, illetve miért nem küld vonatokat.

A nyugat-balkáni migránsútvonalon fekvő országok a hét vége óta szigorúbb ellenőrzést vezettek be, Macedónia és Szerbia már napok óta nem engedi be az Afganisztánból érkezőket, így csak a szíriaiak és az irakiak mehetnek tovább. Emiatt a görög-macedón, valamint a macedón-szerb határon is feltorlódtak a bevándorlók.

A szerb belügyminiszter bejelentette, országa Bécs példáját követi, és ha Ausztria szigorít, illetve lezárja a határokat, akkor Szerbia is azt fogja tenni.

Több ezer migráns vesztegel Európa belső határainál a szigorított ellenőrzések miatt 

Mintegy húszezer bevándorló rekedt Görögországban, miután a balkáni államok szigorították az ellenőrzést. A görög-macedón, a szerb-macedón és a szerb-horvát határon is tömegek vesztegelnek - hangzott el az M1 aktuális csatorna szerda esti Híradójában.

Felidézték, hogy a görög-macedón átkelőnél a hétvége óta az afgánokat nem, csak a szíreket és irakiakat engedik tovább, azokat, akiknek fényképes személyazonosító okmányuk van. Az M1 tudósítója szerint Görögországban Szaloniki térségében a legsúlyosabb a helyzet. Ott a becslések szerint több mint hétezer migráns torlódott fel, de közvetlenül a görög-macedón határnál is legalább három és félezer migráns várakozik.

Az M1 híradójában elhangzott az is, hogy délelőtt mintegy nyolcszáz szír és iraki migránssal indult el egy vonat Macedónia felé, de azt rövid idő múlva feltartóztatták őket a macedón hatóságok. Napközben bevándorlók egy csoportja egy közép-görögországi autópályán akadályozta a forgalmat.