Visszahívták tisztségeiből Gál Rolandot

Dunaújváros közgyűlése hétfői rendkívüli nyílt ülésén valamennyi bizottsági tagságából, tanácsnoki és felügyelő bizottsági tisztségéből visszahívta Gál Roland (Fidesz-KDNP) emberölési ügyben gyanúsított képviselőt.

Szabó Zsolt (PM) a napirendi vitában azt javasolta, hogy a közgyűlés Dunaújváros közbizalmának helyreállítása érdekében kérje meg Gál Rolandot, mondjon le képviselői mandátumáról. A képviselő-testület a javaslatot nem támogatta.

A közgyűlés a múlt pénteki pártegyeztetés alapján a szociális, egészségügyi és lakásügyi bizottságba Iván Lászlót (Fidesz-KDNP), az oktatási, kulturális, ifjúsági és sportbizottságba Pintér Attilát (MSZP-DK-Együtt) választotta. Az új közbiztonsági tanácsnok Lőrinczi Konrád (Fidesz-KDNP) lett, míg a Dunaújvárosi Főiskola-Dunaújvárosi Kézilabda Akadémia Nkft. felügyelő bizottságának tagjává Hingyi Lászlót (Fidesz-KDNP) választották meg.

Cserna Gábor, Dunaújváros polgármestere. MTI Fotó: Kovács Tamás

Cserna Gábor, Dunaújváros polgármestere. MTI Fotó: Kovács Tamás



Cserna Gábor (Fidesz-KDNP) polgármester a közgyűlés végén azt mondta: a testület mindent megtett, amit a jogszabályok szerint megtehetett.

Az önkormányzat ezzel az ügyet a maga részéről lezárta - tette hozzá. A képviselői mandátumról elmondta: egy közgyűlés nem tudja felszólítani a képviselőt a lemondásra, ráadásul az ügy még csak nyomozati szakban van, ha bírósági szakaszba jut, akkor a hatályos jogszabályok alapján a mandátummal a közgyűlés rendelkezhet.

Tóth Kálmán (MSZP-DK-Együtt) megjegyezte, hogy Gál Roland választókörzete nem maradhat képviselő nélkül, a római városrészben lakók problémáira is figyelnie kell a testületnek. Erre reagálva a városvezető közölte: a képviselői fogadóórákon várni fogja a lakossági észrevételeket, kéréseket.

A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság február 11-én közölte, hogy egy dunaföldvári férfi több mint két évvel ezelőtti eltűnése ügyében január 5-én emberölés gyanúja miatt rendeltek el nyomozást. Két gyanúsítottat a bíróság előzetes letartóztatásba helyezett; Sz. J. és G. R. ellen emberölés megalapozott gyanúja miatt folyik eljárás. Utóbbiról kiderült, ő Gál Roland fideszes önkormányzati képviselő. Február 14-én egy harmadik férfit is őrizetbe vettek, ő is előzetes letartóztatásban van.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője február 12-ei, lillafüredi sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva közölte: a Fidesz felfüggesztette Gál Roland dunaújvárosi önkormányzati képviselő párttagságát. A párt helyi szervezete pedig kezdeményezte kizárását az önkormányzati frakcióból.



Molnár Gábor, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi főkapitány-helyettese múlt kedden Szekszárdon, sajtótájékoztatón közölte: a dunaföldvári vállalkozót, akinek holttestét vasárnap találták meg egy dunaújvárosi ház pincéjében, az eltűnésének napján, otthonában ölték meg. A 41 éves áldozatot 2013. május 1-jén dunaföldvári otthonában bántalmazták, és a férfi belehalt sérüléseibe.