Bakondi: erősíteni kell a határokat

A román határ közelében már ott vannak egy esetleges határzár építéséhez szükséges készletek, és megkezdődött a szerb szakasz megerősítése is - hangzott el az M1-en. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója úgy látja: az Unió most jutott el arra a szintre, amire Magyarország már régóta képvisel.

A magyar kormány reméli, hogy Szerbia nem fogja a migránsok tömegét állami segítséggel a magyar határhoz szállítani - mondta az M1-en a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Bakondi György vasárnap az M1 aktuális csatorna esti műsorában azt mondta: míg az utóbbi hónapokban naponta 1500-2000 menedékkérő érkezett a görög szárazföldre, mostanra ez a szám elérte a 4000-5000 főt.



 

Hozzátette, hogy ez az adat már megközelíti a tavalyi számokat, amikor 6000-8000 ember érkezett. Megnyugtatott mindenkit: a román határ közelében már ott vannak egy esetleges határzár építéséhez szükséges készletek, és megkezdődött a szerb szakasz megerősítése is.

Elmondta: jelentős tömeg próbál Európába, elsősorban Németországba jutni és növekszik a Görögországba érkező migránsok száma, ugyanakkor a balkáni útvonalon lévő államok, de Ausztria is komoly intézkedéseket tettek az ellenőrzések összehangolására és a migrációs hullám lassítására, illetve szelektálására.

Szerint az Európai Unió mostanra jutott el oda, hogy elfogadta azt az álláspontot, amit Magyarország képvisel a migrációs válságban: a schengeni határok védelmét, a menedékkérők ellenőrzését és a menekültstátuszra nem jogosultak visszafordítását.