Olcsóbb lett a baromfihús

Nemcsak a sertés-, hanem a baromfihús ára is csökkent az év elején, itt azonban nem az alacsonyabb forgalmi adó, hanem a csökkenő kereslet áll az áresés hátterében - írja a Magyar Idők.

A lap idézi az Agrárgazdasági Kutatóintézet jelentését, mely szerint az egész csirke feldolgozói ára 6 százalékkal, a csirkecombé 11 százalékkal volt alacsonyabb január végén, mint egy évvel korábban. A csirkemell ugyanebben az időszakban 2 százalékkal lett olcsóbb.

A kép illusztráció. MTI Fotó: Balázs Attila

A kép illusztráció. MTI Fotó: Balázs Attila



Bárány László, a Baromfi Terméktanácson belül működő Magyar Broilerszövetség elnöke szerint az áresés a januártól öt százalékra csökkentett sertésáfa közvetett hatásának tudható be. Az alacsony forgalmi adónak köszönhetően ugyanis olyan versenyelőnyre tett szert a sertéshús, amit csak az árak csökkentésével tudtak kompenzálni a baromfitartók.



Az előzetes számítások szerint a kezdeti 15 százalékos forgalomcsökkenést az alacsonyabb áraknak köszönhetően sikerült 10 százalékra szorítani. Ennek árát azonban a feldolgozószektor és a termelők fizetik meg, az árverseny miatt ugyanis a feldolgozók 20 forinttal csökkentették az élő csirke kilónkénti átvételi árát - közölte a szakember, aki szerint emiatt középtávon egyre több termelő zárhatja be a gazdaságát.