Állva eltemetett, 7000 éves ember csontvázára bukkantak

Németországban egy mezolitikumi lelőhelyen egy fiatalember 7000 éves maradványait találták meg, furcsa módon álló pozícióban eltemetve.

A függőleges aknában fellelt testet egyenes tartásban helyezték el, a sírt térdéig homokkal töltötték fel. Felsőtestét az elemekre, és valószínűleg a dögevőkre hagyták. Az egyedülálló temetkezésre Groß Fredenwalde falu közelében bukkantak rá, egy sziklás dombon.

A mintegy 8500 éves lelőhely a mezolitikumból származik, amikor Európában egy helyütt ritkán megtelepedő vadászó-gyűjtögetők éltek. Eddig kilenc csontvázat tártak fel, köztük öt, hat évnél fiatalabb gyermeket, és egy hat hónapos, karját mellkasán összefont csecsemő 8400 éves maradványát.

Thomas Terberger, a vizsgálat vezetője szerint a lelőhely Európa egyik első valódi temetője, amelyet a közép-európai vadászó-gyűjtögetők és halászok a Kr. e. 6400 – 500 éves tartományban használtak.

Bettina Jungklaus antropológus magyarázza egy kisgyermek eltemetésének módját egy berlini sajtótájékoztatón, 2016. február 11-én. A mezolitikumi lelőhely Groß Fredenwalde falu mellett fekszik, Németország legidősebb temetője lehet. (Fotó: EPA/Bernd Settnik) Bettina Jungklaus antropológus magyarázza egy kisgyermek eltemetésének módját egy berlini sajtótájékoztatón, 2016. február 11-én. A mezolitikumi lelőhely Groß Fredenwalde falu mellett fekszik, Németország legidősebb temetője lehet. (Fotó: EPA/Bernd Settnik)



A Quaternary folyóiratban megjelent tanulmányukban a szerzők leírják, hogy az egyenes tartásban eltemetett egyénre nincsen összehasonlítási alapjuk Európa eme területén. A csontok elrendeződéséből azt gyanítják, hogy a fiatalembert egy másfél méter mély, függőleges aknába temették el. Hátát a sír falának támasztották, az aknát homokkal töltötték fel térdéig, hogy álló pozícióban rögzítsék testét.

A sírt aztán nyitva hagyták, de az is elképzelhető, hogy kezdetben betakarták, de a ragadozók hozzáfértek a tetemhez. A bomlás után a felsőtest szétesett. A sírt ezt követően feltöltötték, és tetején máglyával zárták le.

Terberger szerint ez a típusú temetkezés egyedülálló Közép-Európában, ennélfogva nehéz megfelelő indokot találni rá. Elmondása szerint a fiatalember nyughelyét ellátták sírmellékletekkel, ami azt sugallja, hogy szokatlan, de méltó temetést kapott. vagyis, az elhantolási mód nem büntetés volt.

A kilenc csontváz kitűnő állapota lehetővé teszi, hogy a kutatók tudományos elemzéseket, úgymint DNS-teszteket és izotópvizsgálatokat végezzenek.