Újra látható Jankovits Gyula Libatolvaj című restaurált szobra

A második világháborúban sérült meg, de sokáig raktárban porosodott az Agárdi Fanni által helyreállított szobor.

Több mint 70 évvel azután, hogy súlyos sérüléseket szerzett a második világháborúban, ismét látható Jankovits Gyula (1865-1932) Libatolvaj című frissen restaurált márványszobra a budai palotában - mondta el Farbaky Péter, a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) főigazgatója kedden, Budapesten.



Jankovits Gyula Libatolvaj című frissen restaurált márványszobra a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában 2016. február 16-án. A helyreállított alkotás a múzeum újkori állandó kiállításán várja a közönséget több mint 70 évvel azután, hogy súlyos sérülések érték a második világháborúban. MTI Fotó: Kallos Bea


Hozzátette: a Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) restaurátor szakos hallgatója, Agárdi Fanni által helyreállított szobor a BTM Vármúzeuma újkori állandó kiállításán várja a közönséget. Ugyanitt látható Hauszmann Alajos, "a palotabővítés mesterének" nemrégen előkerült mellszobra is.

A sajtótájékoztatón Heitler András, az MKE tanszékvezetője arról beszélt, hogy a közelmúltban hallgatóik restaurálták az egykori király palota tróntermének hányattatott sorsú leválasztott faliképeit, valamint a Fővárosi Képtár két barokk festményét is.