Létezhet-e valódi barátság állatok között?

Vajon léteznek-e valódi állati barátságok, vagy az így kialakult kapcsolatok csak a mesterséges környezet velejárói?

Egy ragadozónak nem könnyű megtanulnia az ölést. Menyét- vagy nyestkölykökön figyelték meg, hogy az ölő mozdulat - vagyis tarkón ragadni az áldozatot, és megölni - elsajátításához a kölyöknek olyan, még élő prédával kell találkoznia, ami megpróbálja őt megharapni - fejtette ki Pongrácz Péter etológus, az M1 Kék bolygó című műsorában.

A közelmúltban nagy szenzáció volt az egyik szibériai vadaskertben kialakult különös kapcsolat. Amur, a szibériai tigris az elé vetett zsákmányállatot inkább barátnak, mintsem ebédnek tekintette. A gondozók a kecskét Timurnak keresztelték.

Az etológus szerint az ilyen kapcsolatoknak többnyire nem szokott jó vége lenni. Például elképzelhető, hogy amikor a tigris játszik a kecskével, sikerül úgy megsebeznie, vagy fájdalmat okoznia neki, amitől a kecske olyan magatartást tanúsít, ami beindítja a nagymacskában a zsákmányolási viselkedést. Timur és Amur barátsága is megromlott, kis híján tragikus fordulatot vett. Ma már mindketten külön kifutóban élnek.

A kivételek tehát ez esetben is erősítik a szabályokat. Ahogy például a Noé Állatotthonban is - hangzott el a műsorban.

Schneider Kinga, az állatotthon sajtóreferense kifejtette, a bemutatott vaddisznót ők nevelték fel. Csíkos hátú vadmalacként még nagy szüksége volt a testi közelségre, ezért szinte azonnal összebútorozott az ott élő kutyákkal, most is velük lakik, sokszor összebújva alszanak. Az állatotthon gazdasági udvarának központi etetője környékén figyelhetőek meg szavai szerint leginkább a fajok közötti kapcsolatok. Megvan, hogy ki, kinek a barátja, vagy éppen mikor mehet az etető közelébe.

Teknős egy aligátor hátán Panamaváros állatkertjében. (Fotó: Reuters/Carlos Jasso)

Teknős aligátor hátán Panamaváros állatkertjében. (Fotó: Reuters/Carlos Jasso)



Az etológus szerint a barátság, mint fogalom, állatok, különösen fajok között nagyon nehezen értelmezhető dolog. Ezek a furcsa baráti viszonyok többnyire fogságban tartott állatok között jönnek létre. Ilyenkor viselkedésük sok esetben nem természetes - hangsúlyozta.

A közösségi oldalakon terjedő sztárvideók tehát, amelyek egy-egy érdekes, fajok közötti kapcsolatot tárnak fel, korántsem az állatok természetes viselkedését adják vissza. Sokkal inkább annak a megváltozott környezetnek a termékei, amelyben az egyre kevesebb faj, egyre inkább mesterséges körülmények között él.