Visszavonták az osztrák kancellár kínos interjúját

Korlátozná a Kelet-Európából érkezők hozzáférését az osztrák munkaerőpiachoz Werner Faymann osztrák kancellár, aki minderről az Österreich című újság szombati számában megjelent interjújában beszélt.

A lap szerint a politikus a növekvő munkanélküliség miatt akarja megvitatni ezt a kérdést.

Werner Faymann kiemelte: azonos munkáért, azonos bérezés jár. Egy magyar munkavállaló Ausztriában ugyanannyi bért kapna, mint a többi Ausztriában dolgozó - hozta fel példaként a kancellár. Magyarázata szerint jelenleg egy Magyarországról érkezőt előnyösebb feltételekkel lehet foglalkoztatni Ausztriában, mint egy osztrák állampolgárt. A kancellár szerint túl sok munkavállaló érkezik Ausztriába, mivel itt kevésbé "nehéz" munkát láthat el.

Werner Faymann osztrák kancellár. MTI/EPA/Oliver Berg

Werner Faymann osztrák kancellár. MTI/EPA/Oliver Berg



A kancellár csökkentené az unió esetleges bővítésekor beáramló kelet-európai munkavállalók számát is.

Az Österreich című lap online oldalán már pénteken délután megjelent az interjú, amelynek alapján osztrák hírügynökségi anyag is készült, azonban ezeket nem sokkal később visszavonták.

A Wirtschaftsblatt című osztrák gazdasági lap online felületén még mindig elérhető eredeti szöveg szerint a kancellár azt szorgalmazta, hogy egy Ausztriában munkát végző magyarországi munkavállaló, ugyanazt a bérezés kapja, mint hazájában. A visszavont szövegben az is szerepel, hogy Faymann szerint így lehetne kevésbé vonzóvá tenni az Ausztriába való ingázást.

A Wirtschaftsblatt szerint nem meglepő a kancellár elhatárolódása az eredeti szövegtől, mivel mindez azt eredményezné, hogy az osztrák munkaerő alig kapna munkát, hiszen a magyarországi fizetésért alkalmazott magyarok nagyon olcsón dolgoznának.



Az interjú "kínos visszavonásáról" írt a Kurier szombati száma. A kancellár nemcsak a külföldi munkavállalókra érvényes törvényeknek ellentmondó nyilatkozatot adott, hanem az osztrák munkavállalók bérfeszültségét is tovább élezné - emlékeztetett az osztrák napilap.

Az újság felidézi a kancelláriahivatal reakcióját, miszerint a hírt azért vonták vissza, mert az Österreich című lap félreértette a kancellár szavait és fordítva idézte az elmondottakat.