Több ezer iraki menekült térne vissza hazájába Finnországból

Több ezer iraki menekült vonja vissza menedékjog iránti kérelmét és hagyná el Finnországot, hogy visszatérjen hazájába; sokan családi okokkal, a hideg időjárással, illetve csalódottságukkal indokolták döntésüket - közölték pénteken a finn hatóságok.

Tavaly 32 500-an kértek menedékjogot Finnországban, ami tízszerese a korábbi évekének. A finn hatóságok szerint eddig 4100 menekült vonta vissza menekültstátusz iránti kérelmét a skandináv államban, s ez a szám a következő hónapokban elérheti az 5000-et is. A kérelmezők kétharmada fiatal iraki férfi. A tömeges visszautazási szándékokra reagálva a finn hatóságok a jövő héttől kezdve légi járatokat készülnek indítani Bagdadba.

Egy finn utazási iroda vezetője elmondta, hogy naponta 15-20 repülőjegyet adnak el az iraki fővárosba induló járatokra. "Némelyek nem kedvelik az itteni kosztot, fáznak Finnországban, vagy azt érzik, hogy nem látják őket szívesen. Sok oka van (visszatérésüknek)" -mondta.

Tobias van Treeck, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) egyik illetékese hozzáfűzte, hogy menekültek beszámolói szerint a finnországi körülmények és a hosszadalmas menekültügyi eljárás nem feleltek meg korábbi várakozásaiknak.

Az önként visszatérők közel 80 százaléka iraki. A 877 szíriaiból azonban, akik Finnországban nyújtottak be menekült státusz iránti kérelmet, hivatalos adatok szerint mindössze 22-en, míg az 5214 afgánból csak 35-en akarnak visszamenni hazájukba.



Svédországhoz és Norvégiához hasonlóan Finnország is szigorított bevándorlási politikáján, így például a keresőkorban lévő menedékkérőknek fizetés nélkül kell dolgozniuk. A gazdasági problémák és a menekültekkel kapcsolatos tapasztalatok hiánya emellett ellenséges érzelmeknek adtak tápot a lakosság körében a migránsokkal szemben.