MÁV: a vállalatvezetés teljesítette az alapbér-emelési elvárást

A MÁV szerint a vállalat vezetése teljesítette a kollektív munkaügyi vitában részt vevő 7 szakszervezetnek azt a követélését, hogy minél magasabb legyen az alapbérfejlesztés mértéke, ezért emelte meg átlagosan 3 százalékra ajánlatát a korábbi 2,2 százalékról - közölte a vasúttársaság az MTI-vel pénteken.

A MÁV közleményében felidézte, arra kérték az érdekképviseleteket, hogy a szolidaritás jegyében alakítsanak ki egységes álláspontot a munkaköri csoportok közötti differenciálásról.

A munkáltató ezzel a lépéssel biztosított lehetőséget arra, hogy a szakszervezetek magasabb százalékú emeléssel támogassák az alacsonyabb alapbérrel rendelkező dolgozókat - jegyezték meg.

A szakszervezetek már csütörtökön elutasították a munkáltató javaslatát, és pénteken sajtótájékoztatón jelentették be, hogy amennyiben február 20-ig nem tudnak megállapodni az idei évi bérfejlesztésről, március első hetében országos sztrájkot hirdetnek.



A MÁV közleményében azt írta: "a szakszervezetek délelőtti nyilatkozatát a vasúttársaság úgy értelmezi, hogy az érdekképviseletek vissza akarnak térni a tárgyalóasztalhoz, amire a vállalat vezetése is nyitott".