4,2 milliárdot kap Sopron

Az összeget Sopron önkormányzata a Modern városok program egyes pontjainak megvalósítására fordíthatja az idén.

A támogatási összeg egy február 10-ei kormányhatározatban jelent meg.

Fodor Tamás (Fidesz-KDNP) polgármester közölte: a történelmi belváros felújítására 1,7 milliárd, a Fertő tó turisztikai célú fejlesztésére 500 millió, a Lőverek-program kidolgozására és megvalósítására pedig 2 milliárd forintot fordíthat a város.

Hozzátette: tavaly már 500 millió forintot kapott a program megvalósítására Sopron a kormánytól.

A bejelentett összeg a város idei költségvetésében már szereplő mintegy 6 milliárd forintos európai uniós fejlesztési forrással együtt meghaladja a tízmilliárd forintot - tette hozzá a polgármester.

A városvezető Orbán Viktor miniszterelnökkel tavaly március 25-én állapodott meg a Modern városok program Sopront érintő fejlesztéseiről.

A most támogatást elnyert fejlesztéseken túl abban is megállapodtak, hogy 2018-ig megépül az M85-ös gyorsforgalmi út Csornától Sopronon keresztül az országhatárig, valamint a várost északnyugati irányból elkerülő út is megvalósul.

A kormányhatározatban az M85-ös út és az északnyugati elkerülő út építésének támogatására jelenleg nem szerepel összeg, de a határozat szerint a forrásigényt legkésőbb február 26-ig meg kell határozni.

Sopron belvárosa 2015. január 10-én. A városhoz közeli Fertőrákoson 19,7 Celsius-fokkal megdőlt az országos melegrekord. A korábbi legmagasabb hőmérsékletet, 17,4 fokot ezen a napon 2007-ben Tatán mérték. MTI Fotó: Nyikos Péter

MTI/Nyikos Péter





A kormány tavaly összesen 13 megyei jogú város - Sopron, Eger, Zalaegerszeg, Miskolc, Pécs, Debrecen, Székesfehérvár, Szolnok, Nagykanizsa, Érd, Kaposvár, Nyíregyháza és Szombathely - önkormányzatával kötött együttműködési megállapodást.