Ügyes vadászok lehettek a trilobiták

Újonnan feltárt maradványok azt sugallják, hogy a trilobiták, avagy háromkaréjú ősrákok rafinált gyilkosok voltak, zsákmányukat levadászták, és rengeteg lábukkal hajtották uralmuk alá.

A fosszíliákat az amerikai Missouri délkeleti részén találták meg egy ismert lelőhelyen. Nyomfosszíliák, vagyis nem magukat az élőlényeket, hanem üregeiket őrizték meg. Ezeket a trilobiták több faja, illetve ismeretlen, féregszerű állatok hagyták hátra.

Az üregek és metszéspontjaik statisztikai elemzése azt sugallja, hogy az elvártnál többször keresztezték egymás útját, ami a trilobiták esetén szándékosságra utal. Eme esetekben, olybá tűnik, a rákok a prédát annak üregével párhuzamosan közelítették meg, talán, hogy sornyi lábukkal teljes hosszában meg tudják ragadni.

 Dalmanitina socialis trilobita. (Fotó: Getty Images)

Dalmanitina socialis trilobita. (Fotó: Getty Images)



A kutatók teljesen véletlenül akadtak a fosszíliák nyomára. Egy helyi bánya meglátogatásakor ruccantak ki az ismert lelőhelyre, ahol John Huntley, a vizsgálat társszerzője belebotlott egy megkövesedett üregeket felvonultató palatömbbe.

Az üledék a kambriumi időszakban, mintegy 540-485 millió évvel ezelőtt rakódott le, amikor a régió sekély, partközeli környezet volt. A fenéken valószínűleg sűrű mikrobabevonat alakult ki, ami gazdag táplálékforrást nyújtott a féregszerű élőlényeknek, ezek pedig a trilobitáknak.

A régióból ismert ősrákok kifejezetten nagy szemű fajhoz tartoznak. Ezek az érzékszervek ügyes vadászokká tehették őket, amelyek könnyen felkutatták az üregbejáratokat vagy lenyomataikat.

A kutatásról a Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology folyóirat számolt be.