Penészesedés miatt késve indul az új rakomány az űrállomásra

A NASA legalább két héttel halasztja el a következő rakomány felszállítását a Nemzetközi Űrállomásra, miután penészre bukkantak két, az élelem, ruházat és egyéb ellátmány becsomagolására használt szövetzsákban.

A Floridához hasonló párás klímájú régiókban mindennapos penész kiváltó okát vizsgálja az űrügynökség és a Lockheed Martin, amely a két kereskedelmi teherszállítónak – az Orbital ATK és a SpaceX kapszulája – készíti elő a NASA-rakományokat.

Az Orbital Cygnus kapszuláját már nagyrészt megpakolták a március 10-i kilövéshez készülődve, amikor a rutinvizsgálatok és mintavételezések során rábukkantak a penészre.

Az első Cygnus az űrállomáson 2013 szeptemberében (Fotó: NASA)

Az első Cygnus az űrállomáson 2013 szeptemberében (Fotó: NASA)



A NASA és a Lockheed ezért úgy döntött, kipakolják a rakományt, fertőtlenítik az összes zsákot, majd ismét visszapakolnak, ezzel viszont halasztódik a kilövés. A United Launch Alliance Atlas-5 rakétáján felbocsátani tervezett Cygnus így március második felében indulhat útnak.

A penész az űrállomásra kerülve nem veszélyeztetné a legénységet, de a NASA ennek ellenére a tisztítás mellett döntött elővigyázatosságképpen.

Az űrügynökség jelenleg is azt elemzi, hogy a Cygnus-kilövés elhalasztásának lesz-e, és ha igen, mekkora hatása a SpaceX tervezett missziójára. Eme utóbbi 2015 áprilisa óta nem vitt fel rakományt, mivel júniusi missziója a felbocsátás után egy meghibásodás következtében kudarcba fulladt.