Lakóházakat fenyeget a víz Recsken

A heves esőzések miatt rendkívül magas a Tarna-patak vízállása a Heves megyei Recsk belterületén, ahol szerda délután már lakóházakat is veszélyeztetett a víz. A helyiek homokzsákokkal védekeznek.

A heves esőzés következtében óránként mintegy 15 centimétert emelkedett a Tarna-patak vízszintje szerdán Recsknél, ez pedig az elmúlt órák során több méteres vízállás-emelkedést eredményezett. Nagy Sándor, Recsk polgármestere az M1 tudósítójának kérdésére a helyszínen elmondta: a nagy mennyiségű csapadék miatt és az előrejelzések nyomán számítottak a vízszint nagy mértékű emelkedésére.

„Óránként 15 cm-es emelkedést tapasztaltunk, így 12 órakor elrendeltem a készültségi szint első fokozatát” – mondta a polgármester, hozzátéve: már korábban megkezdődött a homokzsákok töltése, az eszközállomány és az emberek mozgósítása. Recsken a Tarna mintegy másfél kilométeres szakaszán, több ponton folyik a védekezés, a katasztrófavédelem szakemberei is jelen vannak.

A település felkészült arra is, hogy a környező víztározókból a zsilipek esetleges megnyitása miatt nagyobb mennyiségű víz érkezhet a településre. Nagy Sándor az M1 kérdésére elmondta: az elmúlt években olyan nagy mennyiségű víz érkezik Recskre a Mátrából, amit a patakmeder már nehezen bír el, különösen miután a hordaléktól a meder is évről évre sekélyebb.