A Boko Haram csaknem 300 túszát szabadította ki a nigériai hadsereg

Két bevetésen összesen 284 túszt szabadítottak ki a Boko Haram iszlamista szervezet karmai közül a nigériai biztonsági erők - mondta el Szani Uszman katonai szóvivő szerdán. A hétfői rajtaütések során a nigériai szélsőségesek 25 harcosával végeztek, nyolc társukat pedig őrizetbe vették.

Eközben a nigériai fővárosban tartózkodó német államfő, Joachim Gauck a terrorizmus, illetve a menekültáradat okai elleni közös harcra szólított fel.
"A menekülés és az emberek otthonaikból való elűzése olyan kihívássá vált, amely elválaszthatatlanul összekapcsolja kontinenseinket" - mutatott rá Gauck a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségének (ECOWAS) tanácskozása előtt Abujában.



"Németországban és Európában egyre többen döbbennek rá arra, hogy Afrika nem egy távoli világ, hanem a szomszédunk. Sokakat, akik eddig nem vették észre, hogy kölcsönös függőségben élünk, a legújabb regionális és globális válságok döbbentettek rá arra, hogy együtt kell működnünk" - hangsúlyozta a német államfő.

Gauck kiemelte, hogy Németország nyitott ország szeretne maradni, de befogadóképessége korlátozott, nem tud mindenkit befogadni, aki oda akar menni.

Az elnök szerint hosszú távon közös megoldást kell találni a jelenlegi válságra: az embereknek Afrika-szerte kilátásra van szükségük, csak így kerülhető el, hogy egyre több reményvesztett ember csatlakozzon a terroristákhoz.

Két robbantásos merényletben egy nigériai menekülttáborban 

Több mint hatvan ember meghalt és hetvennyolc megsebesült Nigéria északkeleti részén egy kettős öngyilkos merényletben, amelyet két nő követett el egy menekülttáborban - közölték katonai és egészségügyi tisztviselők szerdán.

A kettős robbantásos merényletet még kedden követték el a Borno szövetségi állam fővárosától, Maiduguritól mintegy 85 kilométerre fekvő dikwai menekülttáborban, de a telefonhálózatban bekövetkezett műszaki hiba miatt a hatóságok eddig nem tudtak tájékoztatni a történtekről.

A táborban olyan emberek éltek, akik a Boko Haram nigériai terrorista szervezet miatt kényszerültek elhagyni otthonaikat.

Egyelőre egy szervezet sem jelentkezett a terrortámadás elkövetőjeként, ugyanakkor a Boko Haram gyakran használ fel nőket és gyermekeket civil célpontok elleni támadásokhoz.

Borno állam fővárosában, Maiduguriban - amelyet az iszlamisták "szülővárosaként" tartanak számon - 2,6 millió ember lakik. Az ENSZ szerint közülük 1,6 millió ember olyan menekült, akit az Iszlám Állam nevű terrorszervezetnek hűséget fogadott Boko Haram űzött el otthonából.