Vonatszerencsétlenség Németországban, többen meghaltak

Egymásba rohant két vonat kedd reggel Bajorországban, a balesetben legkevesebb kilencen meghaltak és csaknem 150-en megsérültek, köztük 55-en súlyosan - jelentették helyi források. A fekete dobozok elemzése tárhatja fel a bajorországi vonatszerencsétlenség okát - mondta sajtótájékoztatóján a bajor belügyminiszter. Magyar áldozatról egyelőre nincs hír.

Két vonat ütközött kedden reggel Felső-Bajorországban, Bad Aibling közelében - számolt be róla a dpa német hírügynökség. A legfrissebb hírek szerint a szerencsétlenségnek legkevesebb kilenc halálos áldozata és 150 sérültje van.



A baleset a Holzkirchen-Rosenheim vasútvonalon történt, Bad Aiblingnál. A Meridian vasúttársaság szerelvényei egyelőre ismeretlen okból ütköztek össze frontálisan az egyvágányos vonalon. Az egyik vonat kisiklott, és több kocsija felborult.  A Bayerische Rundfunk (BR) bajor tartományi közszolgálati műsorszolgáltató társaság jelentése szerint 55-en súlyosan, nagyjából százan könnyebben megsérültek.

A BR szerint a reggel 7 óra körül történt baleset túlélőit nagyjából 12 órára elszállították a helyszínről, és röviddel dél után megkezdték a 9. holttest kiemelését a roncsok közül. A mentés lassan haladt, mert a Mangfall folyó mellett fekvő baleseti helyszín nehezen megközelíthető, a sérültek többségét csak mentőhelikopterrel lehetett elszállítani.

Bad Aibling

A vonatokon többnyire munkába tartó ingázók utazhattak, gyerekek a farsangi iskolai szünet miatt valószínűleg nem voltak közöttük. Ugyancsak a szünet miatt a vonatokon valószínűleg kevesebben utaztak, mint egy átlagos munkanapon.

Alexander Dobrindt szövetségi közlekedési miniszter és Joachim Herrmann bajor belügyminiszter délben felkereste a baleset helyszínét. Alexander Dobrindt röviddel a szemle előtt tett sajtónyilatkozatában szörnyű katasztrófának nevezte a történteket, és a szövetségi kormány nevében kifejezte együttérzését az áldozatok és a sebesültek hozzátartozóinak. Elmondta: a soron következő vizsgálatoknak kell majd megállapítaniuk, hogy technikai hiba vagy emberi mulasztás okozta-e a balesetet.



A felső-bajorországi rendőrség külön telefonvonalat létesített az áldozatok és sérültek hozzátartozóinak. A mentési munkálatok vezetői a szövetségi közlekedési miniszterrel és a tartományi belügyminiszterrel együtt délután sajtótájékoztatót tartanak.

A Bad Aibling-i a legsúlyosabb vonatbaleset Bajorországban 1975. június 8. óta, amikor Warngaunál összeütközött két gyorsvonat. A katasztrófában 41 ember halt meg.

Szijjártó: egyelőre nincs hír magyar érintettről


A külgazdasági és külügyminiszter közlése szerint egyelőre nincs információ magyar érintettről a kedd reggeli németországi vonatbalesetben, a müncheni főkonzulátus folyamatosan kapcsolatban áll a német hatóságokkal.

Szijjártó Péter egy más témában tartott sajtótájékoztatón a legutóbbi hírek szerint kilenc halálos áldozatot követelő baleset kapcsán elmondta: utasította a müncheni főkonzulátust, hogy lépjen kapcsolatba az illetékes német szervekkel. A mentési munkálatok jelenleg is zajlanak, és egyelőre nincs hír magyar érintettről, de ennek lehetőségét nem lehet kizárni - magyarázta.

A tárcavezető hangsúlyozta: folyamatosan kapcsolatban állnak a hatóságokkal és a minisztérium honlapján közzétették a főkonzulátus elérhetőségét.

A konzuli szolgálat honlapján megjelent tájékoztatásban emlékeztettek: kedd reggel a németországi Holzkirchen-Rosenheim vasútvonalon két vonat ütközött össze Bad Aiblingnál. A mentési munkálatok nagy erőkkel folynak. A hatóságok jelenleg minden erejüket a sérültek kimentésére és ellátására fordítják, csak ezután tudják megállapítani az elhunytak, sérültek személyazonosságát.

A bajor rendőrség és a vonattársaság (Meridian) az érdeklődőknek két hotline vonalat létesített, ahol rögzítik a keresett és a kereső személy adatait: ezek a 00-49-395/43084390 és a 00-49-8031/2003180 számok.

A magyar sérültek vagy halálos áldozatok kilétéről a müncheni főkonzulátusnál érdeklődők megkereséseit rögzítik, de választ adni csak a német hatóságok érdemi tájékoztatása alapján, a mentési munkák befejezése után lesz lehetőségük.

A müncheni főkonzulátus telefonos elérhetőségei: 00-49-89-962280-210 és 00-49-178-5486-416.

A fekete dobozok elemzése tárhatja fel a bajorországi vonatszerencsétlenség okát 

Csak a fekete dobozok adatainak elemzésével lehet megállapítani a Bajorországban kedden történt vonatszerencsétlenség okát, a három berendezés közül kettőt kiemeltek a roncsok közül, a harmadikat még keresik - hangzott el a legalább kilenc halálos áldozatot követelő balesetről a helyszín közelében fekvő Bad Aiblingban tartott sajtótájékoztatón.

Mindkét vonat menetrend szerint indult el, és a közeli Kolbermoorban kellett volna kikerülniük egymást - tette hozzá Joachim Herrmann bajor belügyminiszter.