Dominóhatása lenne az osztrák határ lezárásának a szerb kormányfő szerint

Dominóhatása lenne annak, ha Ausztria lezárná a határait a migránsok előtt, mert egy ilyen forgatókönyv esetében valószínűleg Szlovénia és Horvátország is így járna el, és akkor Szerbiának is lépnie kellene - hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök kedden Belgrádban.

A szerb kormányfő megismételte korábbi álláspontját, miszerint Szerbia nem emel kerítést a határain, hozzátette ugyanakkor, hogy a határait meg fogja védeni, és nem engedi meg, hogy a migránsok miatt Szerbia gazdasága károkat szenvedjen.

Megemlítette, hogy Ausztria 90 ezer migránst fogadott be, ellátásukra pedig 2 milliárd eurót különített el, de ugyanerre Szerbiának nem lenne kapacitása, azt "nem élné túl" az ország.

Kiemelte, hogy az lenne a legjobb, ha átfogó európai uniós megoldás születne, erre viszont a közeljövőben nem sok esélyt lát. Megismételte azt is, hogy Szerbia hajlandó kivenni a részét a migránsok elosztására vonatkozó kvótarendszerből.

Sebastian Kurz, az osztrák diplomácia vezetője hangsúlyozta, országa tisztában van azzal, hogy amennyiben idén kevesebb migránst fogadnak be, mint tavaly - 90 ezer helyett csak 37 500-at -, azzal láncreakciót válthatnak ki a nyugat-balkáni migránsútvonal teljes hosszán. Mint fogalmazott, folyamatos kommunikációra van szükség az érintett országokkal, a cél pedig a migránsáradat csökkentése.

Szerbián tavaly több mint 600 ezren haladtak át, az idei esztendőben pedig máris meghaladta a 60 ezret az országba érkező migránsok száma.