Nem tartja megfelelőnek a médiaértés-oktatást az ombudsman

Az alapvető jogok biztosa szerint nem megfelelő a médiaértés-oktatás az iskolákban, ezért arra kérte az emberi erőforrások miniszterét, hogy kezdeményezzen átfogó felmérést a témában, valamint vizsgálja felül a pedagógusképzés és a nemzeti alaptanterv jelenlegi rendszerét.

Az ombudsman hivatala az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt írta, Székely László hivatalból indított vizsgálatot a médiaértés-oktatás magyarországi helyzetének felmérésére, és megállapította, 2013 óta a nemzeti alaptantervben (Nat) a vizuális kultúra tantárgy részeként elméletben valamennyi korosztály számára megjelennek a médiaműveltség ismeretei, a médiaértés azonban nem önálló tantárgy.

Ezen kívül kevés az iskolákban a szakképzett médiatanár, az oktatók csupán 20-30 százaléka rendelkezik szakképesítéssel, így - kötelező előírások híján - médiaismereteket ma az a tanár oktat, akit az érdekel vagy akit megbíznak vele - tették hozzá.

Hiányoznak a kötelező előírások 

Közölték azt is, a meghatározott óraszám és szakmai tartalom inkább ajánlás, a médiaoktatásra fordított idő és szakmai tartalom rendszerint az iskola, illetve a tanár személyes döntésén múlik, a médiával, a digitális világgal kapcsolatos ismeretek átadására szánt időkeretet jellemzően nem használják fel az iskolákban, a kreatív, gyakorlati készségek fejlesztése pedig nem jelenik meg hangsúlyosan a helyi tantervekben.

Hiányzik továbbá a tananyagból az online bántalmazás és az internet veszélyei kezelésének módja, és ezt a Nat sem határozza meg külön fejlesztési célként, illetve a tanárképzés rendszerében sem szerepelnek erre vonatkozó ismeretek - írták, hozzátéve, ez komoly probléma, mert a gyermekek sok esetben nincsenek tisztában az online bántalmazás jelenségével, és nem tudják, mely szervezetektől és hatóságoktól kérhetnek segítséget.

Az alapvető jogok biztosa megállapította azt is, hogy a hiányosságok a gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz, művelődéshez való jogával összefüggő visszásságot okoznak, és jogsérelem közvetlen veszélyét vetik fel.



Székely László felkérte Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét, hogy kezdeményezze a médiaértés-oktatás magyarországi helyzetének átfogó állapotfelmérését, javasolta a pedagógusok szakirányú ismereteinek, készségeinek fejlesztését, a szakképesítéssel rendelkező pedagógusok létszámának növelését. Kérte továbbá a Nat jelenlegi célrendszerének és a pedagógusképzés rendszerének felülvizsgálatát, hogy a képzési követelmények között az online bántalmazás jelenségével kapcsolatos ismeretek is mielőbb helyet kapjanak - áll a közleményben.