Meteorit ölt meg egy buszsofőrt

Indiai kutatók vizsgálják, hogy valóban egy lehulló meteorit okozhatta-e a halálát egy embernek az ország déli részén. Hasonló esetre majdnem 200 éve nem volt példa a világon.

A dél-indiai Tamilnádu állam főminisztere, Dzsajalalitha Dzsajaram szerint a buszsofőrrel egy becsapódó meteorit végzett az állam egyik felsőoktatási intézményének területén.



A férfi családja 100 ezer rúpia kártérítést kapott. Dzsajalalitha szerint a férfi súlyos sérüléseket szenvedett, és a kórházba szállítás közben meghalt.

A buszsofőr az egyetem menzájához közeli füves területen álldogált, amikor a rejtélyes robbanás történt. Az incidens során apró kráter keletkezett a területen, és néhány ablak is betört.

Két kertész és egy diák is megsérült. A helyszíni vizsgálatokkor egy gyémántra emlékeztető sötétkék követ találtak.

A kormány illetékesei kezdetben arra gyanakodtak, hogy építési munkálatokból véletlenül hátramaradt robbanékony anyagok okozták a detonációt.

"Amikor nem találtunk robbanóanyagokra utaló bizonyítékokat, elkezdtük vizsgálni a meteoritelméletet" - mondta egy neve elhallgatását kérő helyi illetékes.

Hozzátette, hogy a teória megerősítéséhez még elemezni kell a mintákat, amelyeket várhatóan kedden gyűjtenek be az Indiai Asztrofizikai Intézet munkatársai.

A robbanás egyik fültanúja szerint még soha életében nem hallott ehhez hasonló hangot. Mint fogalmazott: "Egyáltalán nem volt füst, nem volt tűz, semmi ilyesmi".

Az International Comet Quarterly című tudományos folyóirat szerint legutóbb 1825-ben jelentettek be meteoritbecsapódás okozta halálesetet.

Simon Goodwin, az angliai Sheffield Egyetem szakértője szerint a meteorit okozta halálesetek ritkák, mivel a világűrből származó kőzetdarabok elégnek, amikor keresztülszáguldanak a Föld légkörén, vagy az óceánban, vagy távoli területeken landolnak.

Három évvel ezelőtt egy nagyjából 17 méter átmérőjű meteor robbant fel Közép-Oroszország felett: a robbanás következtében betörtek az ablakok, megrongálódtak az épületek és mintegy 1200 ember sérült meg.