Fiatalok haltak meg házilag pancsolt alkoholtól

Hamisított alkohol fogyasztása miatt életét vesztette 26 fiatal Indonéziában. Többségük diák - közölte hétfőn a rendőrség egyik illetékese.

"A legtöbb áldozat középiskolás vagy egyetemista volt" - mondta a Jáva szigetén található Sleman város rendőrkapitánya.

A hatóságok az üggyel összefüggésben őrizetbe vettek egy házaspárt, tőlük szerezte be az etanolból, vízből és gyümölcsből készített, mérgező főzetet a halálos áldozatok többsége, 22 ember.

Az ital még további négy ember halálát okozta, ők a pancsolt alkoholt egy másik árustól vették, akit szintén letartóztattak. Az első halálesetekről szerdán érkeztek hírek.

A Tempo című helyi magazin internetes oldalán arról számolt be, hogy nagyjából húsz embert kórházban kezelnek mérgezési tünetekkel, ők szintén ittak a főzetből.

A délkelet-ázsiai szigetországban már történtek hasonló tragédiák. 2014 szilveszterén 12 ember vesztette életét pancsolt alkohol fogyasztása miatt. Hat éve 25-en haltak meg, mert házilag, rosszul elkészített szeszes italt ittak, a szerencsétlenül jártak között több külföldi is volt. Utóbbi eset a turisták körében népszerű Bali szigetén történt, az áldozatok metanollal kevert pálmabort fogyasztottak.

Az indonéziai hatóságok tavaly megtiltották az alkohol értékesítését a kisebb üzleteknek, egészségügyi szakértők ugyanakkor arra figyelmeztettek, hogy az intézkedés miatt csak még több ember fordul majd a szeszes italokat feketén árusítókhoz.