Nógrádi: a világ röhög rajtunk

Miközben az Egyesült Államok, Ausztrália, a gazdag arab országok másodpercek alatt képesek voltak megvédeni határaikat, Európa továbbra is védtelen, kiszolgáltatott, csak toporog, és képtelen egységes megoldást találni - mondta a biztonságpolitikai szakértő az M1-en.

Visszatoloncolás, határzárak, felső korlát, …, a helyzet kaotikus, úgy néz ki, minden ország saját megoldásokat vet be bevándorlásügyben, de az egységes európai megoldásnak még mindig híján vagyunk. Az M1-en Nógrádi György biztonságpolitikus értékelte a helyzetet.

Már a híreket sem értik

A Perzsa-öbölből nemrégiben hazaérkező szakértő szerint ott egyszerűen nem is értenék ezeket a híradásokat, hiszen náluk vagy betartja valaki a szabályokat, vagy villámgyorsan kitoloncolják. A térségben várják ugyan a vendégmunkásokat, de csak két évre kaphatnak vízumot, ha pedig az lejárt, és nem hosszabbítják meg újabb két évre, nagyon gyorsan el kell hagyniuk az országot. Ezek a vendégmunkások vehetnek lakást is, ott, ahol engedik, de állampolgárságot például gyakorlatilag soha nem kaphatnak. Szaúd-Arábia egyébként háromezer sátorral várja a dolgozni akaró szíriai vendégmunkásokat, ám a sátrak üresen állnak – emlékeztetett Nógrádi.

Közép-Kelet a robbanás szélén van

A szakértő úgy értékelte, a szíriai konferenciát február végére elnapolni hatalmas felelőtlenség volt, mert addig mindkét fél mindent megtesz majd, hogy teret nyerjen, közben pedig százezrek indulnak el, és halottak ezrei lesznek. A megoldásnak pedig még látszata sem látszik, hiszen az oroszok, a nyugatiak, a törökök továbbra is külön blokkot alkotnak, a helyzet pedig egyre reménytelenebb: a lakosság fele már külföldre ment, vagy belső migrációban él. Eközben Törökország a a végveszély szélén van, Libanonban polgárháború dúl, Jordánia már képtelen ellátni a menekülteket, a Közép-Kelet a robbanás szélén van, bármikor bárhol háború törhet ki, ám erről Európa a szokása szerint nem vesz tudomást.

Dől a dominó

A balkáni térség pedig egyszerűen nem készült fel a migránstömegre, a horvát rendszer az ígéretek ellenére 24 óra alatt összeomlott, a koldusszegény Macedónia 10-15 éven belül a megmaradásáért küzdhet egy esetleges Nagy-Albánia–koncepcióval szemben, a jugoszláv polgárháború igazi vesztese, Szerbia is nagy a szegénységgel küzd, nem véletlen, hogy az Iszlám Állam mindkét helyen toborozni próbál, nem egyszer sikerrel. Ebben a folyamatban a térség minden országa, amelyik részese lett, vesztes, már nem tud jól kijönni ebből a helyzetből, és nem tudni, hol kezd el dőlni a dominó, és annak milyen hatása lesz.

Röhögnek rajtunk

A világ egész egyszerűen nem érti Európát, hiszen az Egyesült Államok, Ausztrália, a gazdag arab országok másodpercek alatt képesek voltak megvédeni határaikat, az öreg kontinens hibás politikája miatt továbbra is védtelen és kiszolgáltatott, csak toporog, az egység egyszerűen képtelen létrejönni. Pedig, ha a törökök kinyitják a határt, a görögök pofátlan módon azt mondják majd, nem hajlandók lőni, és a tömeg megindul északnak a balkáni útvonalon… - figyelmeztetett Nógrádi. A közös határvédelem pedig csak papíron létezik, a gyakorlatban nem, a titkosszolgálatok sokat sürgetett jobb együttműködése évek óta döcög. A megoldás azonban csak egy lehet: a görög-török tengeri határt azonnal hajókkal lezárni, a migránsokat visszaküldeni Törökországba és egyszer és mindenkorra véget vetni Ankara zsarolásának. Amíg ez nem történik meg, röhögnek rajtunk és áramlanak a menekültek…