Ismerje meg a legújabb polgármestereket

Hat településen tartottak vasárnap időközi önkormányzati választást: Pusztafalu, Ostoros és Böhönye választópolgárai a polgármesterről, Barbacs, Kóspallag és Szabolcsbáka lakói pedig a településvezetőről és a képviselő-testületet tagjairól is döntöttek.

Új településvezető lesz Pusztafalun 

Takács Viktor független jelöltet választották polgármesternek a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Pusztafalun a vasárnap megtartott időközi választáson.

Az időközi választást azért írták ki, mert a község korábbi vezetője, Majoros Krisztián Csaba elhunyt.

A voksoláson a 190 választásra jogosult lakosból 171-en adták le szavazatukat, érvénytelen voks nem volt. Takács Viktor 72, a további két független jelölt közül Gergely József 62, Mester Dénes pedig 37 szavazatot kapott.

Egy választópolgár leadja szavazatát. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Egy választópolgár leadja szavazatát. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd



Szabolcsbákán újrázás volt 

Somogyi László (független), a település eddigi vezetője nyerte a vasárnap megtartott időközi polgármester-választást Szabolcsbákán.

A részvétel kiemelkedő volt, a 978 névjegyzékben szereplő választópolgárból 709-en mentek el szavazni, két voks érvénytelen volt.

Somogyi Lászlóra 568-an szavaztak, míg a szintén független Takács Lászlóra 135, Tóth Péter Pálra, a Magyar Munkáspárt jelöltjére pedig 4 voksot adtak le.

Szabolcsbákán vasárnap képviselő-választást is tartottak. A hat képviselői helyért huszonkét független jelölt indult, végeredmény későbbre várható.

Az időközi választást azért írták ki az 1100 lakosú településen, mert tavaly november 11-én feloszlatta magát a képviselő-testület.

Női polgármestere lesz Böhönyének

Zsoldos Márta Piroska független jelölt nyerte az időközi polgármester-választást a Somogy megyei Böhönyén vasárnap.

A győztes 830, míg szintén független vetélytársa, Szijártó Henrik Gyula 572 érvényes szavazatot kapott.

A részvétel 73,79 százalékos volt, a mintegy 2300 lakosú település 1912 választópolgárából 1411 jelent meg az urnák előtt, kilencen érvénytelenül voksoltak - tette hozzá.



A választást azért tartották meg, mert a település hat tagú képviselő-testülete tavaly júliusban feloszlatta magát, nem tudott ugyanis együttműködni a 2014 októberében polgármesternek megválasztott Zsoldos Márta Piroskával.

A tavaly októberben megtartott időközi választáson a testületi tagokat sikerült megválasztani, a polgármesteri székért folytatott versengésben azonban az első helyen szavazategyenlőség alakult ki Zsoldos Márta Piroska és a korábbi településvezető, Szijártó Henrik Gyula között, így a választást meg kellett ismételni.

Marad a jelenlegi településvezető Kóspallagon 

Klein Tibor, Kóspallag eddigi független polgármestere nyerte a Pest megyei településen vasárnap tartott időközi polgármester-választást, a képviselő-testület négy leendő tagjára leadott voksok számlálása még tart.

Az időközi önkormányzati választást amiatt rendezték meg, mert a testület tavaly ősszel feloszlatta magát.

A választásra jogosult 605 helyi lakos közül 423-an járultak az urnához, ami közel 70 százalékos részvételnek felel meg.

A három polgármester-jelölt közül a posztot eddig is betöltő Klein Tibor 242 szavazattal nyert, míg Miklós István (független) 179 vokssal a második helyen végzett. A harmadik jelölt, Bali Ferencné (Magyar Munkáspárt) egyetlen szavazatot sem kapott, így az utolsó helyre szorult.

A négy képviselői helyért tizenkét jelölt indult, mindannyian függetlenek, közülük ketten eddig is a helyi képviselő-testületben dolgoztak.

Előrelép az alpolgármester Ostoroson 

Böjt Lászlót, Ostoros független jelöltként induló alpolgármesterét választották meg a Heves megyei település vezetőjének vasárnap.

A 2161 választásra jogosult lakosból 1123-an adták le szavazatukat, ami 51,97 százalékos részvételt jelent. A voksokból három volt érvénytelen.

Az előzetes adatok szerint Böjt László 526, Róka Sándor (független) 220, Balizs Károly Vidor (független) 162, Tietze Nándor (Jobbik) 111, Böjt Attila (független) 100, Németh Zoltán (Magyar Munkáspárt) pedig 1 szavazatot kapott.

A választást a korábbi településvezető, Kisari Zoltán tavaly októberben bekövetkezett halála tette szükségessé.

Új vezetőt választott Barbacs

Abdai Zsolt (független) nyerte az időközi polgármester választást vasárnap a Győr-Moson-Sopron megyei Barbacson, ahol a képviselő-testület négy független tagját is megválasztották.

A választást azért kellett kiírni, mert a képviselő-testület tavaly november 10-én feloszlatta magát.

A 614 választásra jogosult közül 366-an adták le voksukat, amely mintegy hatvan százalékos részvételi arányt jelent.

A polgármesteri tisztségért két független jelölt indult, közülük Abdai Zsolt 215, míg a korábbi polgármester, Giczi András 151 szavazatot kapott.

A négy képviselői helyre 11 független jelölt közül lehetett választani. A jelöltekre leadott szavazatok közül 13 érvénytelen volt. Rendkívüli esemény nem történt.