Társadalmi integrációt segítő nemzetközi cirkuszi képzés zajlik Budapesten

Európa 10 országából érkeztek oktatók és szociális szakemberek arra az ötnapos képzésre, amelyen a cirkusz szociális területen való alkalmazásáról bővíthették tudásukat.

A programon a segítő szakemberek szociális cirkuszi módszertant tanulnak többféle hátrányos helyzetű csoportra vonatkozóan - mondta el Gallyas Veronika, a képzést szervező Magyar Zsonglőr Egyesület elnöke csütörtökön Budapesten.

Budapest, 2016. február 4. A Magyar Zsonglőr Egyesület pesterzsébeti szociális cirkuszi csoportjának tagja egy produkciót mutat be az egyesület szervezésében tartott, Cirkuszi foglalkozás a társadalmi integrációért című továbbképzésen a Magyar Cirkusz és Varieté budapesti gyakorló bázisán 2016. február 4-én. A programon az Európa 10 országából érkező cirkuszi oktatók továbbképzést kapnak az artista csoportfoglalkozás szociális területen való alkalmazásához. MTI Fotó: Balogh Zoltán



Kifejtette: a szociális cirkusz lényege, hogy a zsonglőr vagy artista elemekkel kombinált ügyességi foglalkozást a szociális munka eszközeként használják az oktatók, hogy így érjenek el változást hátrányos helyzetű vagy speciális igényű csoportoknál. A módszer élményterápiaként, fejlesztő folyamatok eszközeként is használható.



Az elnök hangsúlyozta, hogy a szociális cirkusz lehetőséget ad testi készségek fejlesztésére, közösségépítésre, az önbizalom és a hatékonyság erősítésére a gyerekek, fiatalok de még a felnőttek számára is, emellett jól hasznosítható a mozgáshiány pótlására, de a túlmozgásos, hiperaktív, viselkedészavaros gyerekeknek is segítséget jelent. A módszer segíti továbbá a tanulási problémák leküzdését, de a diszlexia, vagy a szenzoros integráció fejlesztésének hatékony eszköze is lehet.

A képzés megvalósítása széles nemzetközi együttműködésben zajlik az Erasmus+ program keretében.

Fekete Péter, a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. (MACIVA) vezetője arról beszélt, hogy az az új cirkuszművészeti központ, amelynek létrehozását tervezik, egy olyan közép-európai találkozóhely, kutatóbázis és adattár lesz, amely például az ehhez hasonló képzéseknek, programoknak is alkalmas helyszínül szolgálhat.