Nem honos farkast fogtak Kolumbiában

A Dél-Amerikában nem honos vadat az állatorvosi vizsgálatokhoz szükséges karantén lejárta után a látogatók is megtekinthetik.

Az állatkert állatorvosa szerint nincs nyoma Kolumbiában más farkasnak. A Medellíntől délre, egy La Estrella nevű faluban befogott ragadozót csempészek vihették be az országba még kölyökként. Az 1,1 méteres állat fiatal felnőtt, kora egy-másfél év lehet. Nyakán látszanak egy hosszabb ideig viselt nyakörv nyomai.

(Fotó: MTI/EPA/Uwe Zucchi)

Képünk illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Uwe Zucchi)



A medellíni állatkert szakértői szerint egy szürke farkasról lehet szó, de az sem kizárt, hogy egy alfaj, esetleg farkas és kutya keveréke. Genetikai vizsgálatokkal tervezik megállapítani, hogy a világ melyik tájáról kerülhetett Kolumbiába az északi féltekén és Ausztrália egyes vidékein honos állat.

A skandináv mitológia farkasáról Amaroknak elnevezett állat lesoványodva, ápolatlan bundával került az állatkertbe, ahol már jó erőre kapott a marhahúson és a Kanadából importált bölényhúson alapuló étrendnek köszönhetően.

A kolumbiai környezetvédelmi hatóság még nem döntött arról, hogy Kolumbiában maradhat-e a farkas, vagy elszállítják az Egyesült Államokba.