Orbán szerint Magyarország a legstabilabb állam Európában

Politikai szempontból Európa legstabilabb államaként jellemezte Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Jakartában, amikor a magyarországi üzleti lehetőségekre hívta fel indonéz befektetők figyelmét egy üzleti fórumon.

Magyarországról szólva Orbán Viktor a stabilitás mellett kiemelte az "erős biztonságpolitikát", amellyel az ország elkerülte a migrációs krízis negatív hatásait.

A magyar és indonéz üzletemberek előtt hangsúlyozta azt is: a vállalkozói szférát nagy tisztelet övezi Magyarországon, és jelentősek az ország eredményei például a kutatás-fejlesztés területén.

Orbán Viktor miniszterelnököt (b) fogadja Joko Widodo indonéz elnök a jakartai Merdeka Palotában 2016. február 1-jén. (MTI/AP/Tatan Syuflana)


Úgy fogalmazott, Magyarország üzleti mentalitása nem imperialista, hanem együttműködésre építő. Ezért - folytatta - Magyarország nem szereti azokat a nagy nemzetközi vállalatokat, amelyek kihagyják az üzletből a helyieket, a profitot pedig kiviszik.

Orbán Viktor - akit több minisztere mellett mintegy 40 magyar vállalkozó is elkísért a délkelet-ázsiai szigetországba - szorgalmazta a magyar-indonéz gazdasági kapcsolatok szorosabbra fűzését, hiszen - jelezte - ha Magyarország üzletileg együttműködik olyan távoli országokkal, mint például Japán, Kína vagy India, akkor képesnek kell lennie erre Indonéziával is.

Jusuf Kalla indonéz alelnök a fórumon szintén arra hívta fel a figyelmet, hogy erősíteni kell a két ország közötti gazdasági köteléket, mert rengeteg a lehetőség. Szavai szerint Indonézia gyümölcsöző lehetőségeket kínál.
Orbán Viktor szavaira utalva kiemelte, hogy Indonézia szintén a térsége egyik legstabilabb állama.



A fórum után több indonéz-magyar megállapodás is született. Ezek között volt a magyar közmédia és az Antara indonéz hírügynökség közötti megállapodás a hírek és a fotók kölcsönös cseréjéről, amit magyar részről Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója írt alá.

Emellett Ducsai-Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. vezérigazgatója és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is aláírt egy-egy egyezményt az indonéz kereskedelmi kamara képviselőjével. A Fővárosi Vízművek vezetője pedig vízügyi megállapodásokat kötött.

Magyarország nyitott a regionális gazdasági együttműködésre 

A Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) főtitkárával tárgyalt hétfőn Jakartában Orbán Viktor miniszterelnök, aki arról biztosította Le Luong Minh-t, hogy Magyarország nyitott a szabadkereskedelemre és a regionális gazdasági együttműködésre.

Orbán Viktor és Le Luong Minh tájékoztatta egymást az Európai Unió és az ASEAN előtt álló kihívásokról.  A miniszterelnök biztosította a főtitkárt arról, hogy a szervezet számíthat Magyarországra.

Orbán Viktor kiemelte, hogy Magyarország különösen az oktatás és a kultúra területén versenyképes - közölte a megbeszélés után a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyilatkozik Jakartában. MTI Fotó: KKM



Szijjártó: 37,6 millió dollár értékben kötöttek szerződést magyar cégek 

Összesen 37,6 millió dollár (10,8 milliárd forint) értékben kötöttek szerződéseket magyar vállalatok hétfőn Indonéziában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Jakartában a magyar közmédiának.

A  tárcavezető kifejtette: a szerződésekből kiemelkedik a Fővárosi Vízműveké, amely a 36 millió dolláros megállapodás értelmében 34 indonéz település víztisztító és vízgazdálkodási rendszerét építi ki, illetve újítja majd fel.
Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy magyar IT-vállalatok 1,6 millió dollár értékben végezhetnek fejlesztéseket nagy indonéz IT-cégeknek.

Komoly lehetőség a haltartási ágazatnak

Indonézia mintegy 250 milliós lakossága évente fejenként 37 kilogramm, túlnyomórészt édesvízi halat fogyaszt, így a halászati és akvakultúra területén hétfőn kötött megállapodás hatalmas lehetőség arra, hogy a haltartási ágazat pozíciót szerezzen ezen az óriási piacon - fejtette ki Fazekas Sándor az indonéz miniszterekkel folytatott tárgyalások után az MTI-nek telefonon.

A földművelésügyi miniszter elmondása szerint a Susi Pudjiastutival, az indonéz tengerészeti és halászati miniszterrel aláírt egyezség keretében a két ország többek között megosztja a halászati termékek piacra jutásával kapcsolatos információit, valamint szakmai bizottságot hoznak létre. Emellett az együttműködés kiterjed a szakemberek közötti egyeztetésekre és az ágazattal kapcsolatos kutatás-fejlesztésekre is.

Fazekas Sándor kiemelte, hogy Magyarország rendelkezik az úgynevezett koi herpeszvírusnak ellenálló pontyállománnyal, amelynek a klimatikus viszonyokhoz jól alkalmazkodó változatai Indonéziában is tenyészthetők. Felhasználhatók továbbá a Földművelésügyi Minisztérium (FM) halászati kutatóintézetének a vírussal kapcsolatos diagnosztikai módszerek is. A magyar szakmai szervezetek bevonásával történő pontytelepítés főleg Új-Guineában lenne aktuális - tette hozzá.

Megjegyezte, hogy a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramban, az 50 indonéz részére biztosított képzési keretből öten halászatot tanulhatnak.

A földművelésügyi miniszter beszámolt arról is, hogy Amran Sulaiman indonéz mezőgazdasági miniszterrel olyan kétoldalú megállapodás felkészítésében maradtak, amely kiterjed több, így például a tej- és húsfeldolgozás valamint gabonatermesztés területére is. Utóbbival kapcsolatban hangsúlyozta: nem csupán vetőmag exportról lenne szó, mivel tudományos megalapozottság szükséges ahhoz, hogy megállapítsák, mely vetőmagok termelhetőek gazdaságosan Indonéziában, továbbá azok miként alkalmazkodnak az indonéz talaj- és időjárási adottságokhoz.