Orbán szerint haldoklik Schengen

Új helyzet állt elő az Európai Unióban, a népvándorlás, a migráció az első számú közbiztonsági kérdéssé vált - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Szófiában, miután bolgár kollégájával egyeztetett.

A kormányfő Bojko Boriszov bolgár miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatóján kiemelte: eddig gazdasági és kulturális kérdésként kezelték a migrációs válságot, de most már biztonsági kérdéssé vált, a mindennapok biztonságáról van szó, nő a terrorfenyegetettség, romlik a közbiztonság.

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök (j) fogadja Orbán Viktor kormányfőt Szófiában. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd



Nem fair, hogy Bulgáriával szemben kettős mércét alkalmaznak Európában, nem ismerik el az eredményeit, nem akarják felvenni a schengeni övezetbe, és nem ismerik el, hogy a migrációs válságban a legjobban teljesítő ország volt a schengeni övezeten kívül - közölte Orbán Viktor.



Hozzátette: ha Európa hű akar lenni önmagához, fel kell ajánlania Bulgáriának a tagságot a schengeni övezetben, az más kérdés, hogy "a felajánlott tagságot egy éppen haldokló intézményben egy ország elfogad-e".

 jó kapcsolatok alapja a kölcsönös tisztelet

Az elmúlt években kialakított jó együttműködés alapja a kölcsönös tisztelet, ami "Európában ma hiánycikk", az európai politikában "túlságosan könnyen térnek el" ettől az elvtől - vélekedett.

Orbán Viktor úgy látja, azok az európai országok azonban, amelyek később csatlakoztak az Európai Unióhoz, ebbe a "kulturálatlanságba" nem törődhetnek bele, ugyanis Európa lényege, hogy minden országnak meg kell adnia a tiszteletet a többi számára. Magyarország is megadja Bulgáriának, és cserébe meg is kapja tőle, és ez nagyon erős fundamentuma az együttműködésüknek - mutatott rá.

A miniszterelnök közölte: a kétoldalú gazdasági kapcsolatok virágzanak, jók a tapasztalatok az együttműködésről, a magyar cégek Bulgáriában tisztességes elbánásban részesülnek, tisztességes versenyben vehetnek részt. A magyar cégek kifejezetten jónak értékelik Bulgáriát, úgy látják, hogy egy stabil ország, ahol nincs politikai bizonytalanság, a szabályok kiszámíthatóak és egyértelműek, nincs semmi, ami hátrányosan befolyásolná a működésüket - mondta. Hozzátette: ennek elérése nem könnyű feladat, és gratulál hozzá Bulgáriának.

Kijelentette: a magyar cégek élnek a stabil és kiszámítható környezet nyújtotta előnyökkel, ezért növelni kell az együttműködés volumenét.

Orbán Viktor méltatta, hogy Bulgária lépéseket tett a csempészet és a szervezett bűnözés felszámolásáért, nagyon sok pénzt fordított a csempészet elleni fellépésre.

A kormányfő arra is kitért, hogy mindig is sok bolgár egyetemista tanult Magyarországon, és növelni szeretnék azoknak a bolgár fiataloknak a számát, akiknek magyar állami ösztöndíjat nyújtanak magyarországi tanulmányaikhoz.