„Anya, te már soha nem mosolyogsz vissza rám” – őszintén a méhnyakrákról

Ijedtség, kiszolgáltatottság, küzdelem, félelem és remény. Nőkkel beszélgettünk, akik farkasszemet néztek a rákkal. Három nő igaz története. Az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét kapcsán Szappanos Kitti, Herman Zsuzsa és Vízné Sári Ildikó mesélt - kendőzetlen őszinteséggel.

Herman Zsuzsa 37 éves. Egy 10 éves gyerek édesanyja. A rákkal másfél éve küzd. Története 2014-ben kezdődött. Férjével épp testvért szerettek volna fiúk mellé.


Zsuzsa arcát nem látom, de a hangja erős és határozott. Telefonon beszélünk. Azt mondja, hogy félelem és rettegés az élete, de most jó passzban van. Bízik benne, hogy legyőzi a rákot és most vannak biztató jelek.


„Évente jártam szűrővizsgálatra. Magánrendelőbe. Úgy gondoltam, ha fizetek érte, nagyobb biztonságban vagyok. Mindent rendben talált az orvos 2014 januárjában. Majd októberben hirtelen, szokatlan erős vérzésem lett, éreztem, hogy itt nagy baj lehet. Rögtön elmentem az orvoshoz. Méhgyulladást állapított meg, de utólag kiderült, hogy akkor már egy 2 centis daganatom volt.

Vérzéscsillapítót kaptam, ami csak ideig-óráig hatott, így újra visszamentem. Beutaltak a kórházba, egészségügyi küretet csináltak. Amikor felébredtem az orvosok annyit mondtak, hogy nem biztatnak sok jóval.

Herman Zsuzsanna

Herman Zsuzsanna
(Családi fotó)



Szörnyű volt heteket várni a szövettanra

Majd megjött. Méhnyakrák. Laphámrák és mirigyrák. Az orvos azt mondta, időben vagyunk, de nagyon megijedtem. Belém hasított a félelem a haláltól. Semmit nem tudtam, azt sem, hogy áttétes-e.

Egy daganatspecialistához kerültem, azt mondta, hogy műteni kell, de nem tudta megmondani, mikor kerülhet sor az operációra. Próbálkoztunk mindennel, pénzzel is, hogy meggyorsítsuk a folyamatot, de azt mondta, nem ezen múlik. Rettegtem attól, hogy kifutunk az időből. De nemcsak a férjem és én, a 9 éves fiunk is megkérdezte, hogy ugye nem lesz késő?

December közepére kaptunk időpontot, befeküdtem a kórházba. Majd közölték, hogy nem lesz műtét, mert itt a karácsony, nincs elég altatóorvos. Hazamentünk.

A műtétre 2015. január 5-én került sor. A diagnózis és az operáció között két hónap telt el. A méhnyakat, a méhemet és a petefészkeimet is kivették, hogy elkerüljük az áttétet.

A műtét után minden megváltozott

Elvesztettem a vizelési ingerem, egyszerűen nem éreztem, hogy mikor telik meg a húgyhólyagom, nem tudtam visszatartani. A székletürítéssel is problémám volt. Sokszor nem hatott a hashajtó, szörnyű volt. Nehéz időszak volt, de szép lassan rendeződött az életem, megtanultam a hashajtókkal együtt élni. A pelenkát és betéteket pedig felváltotta, hogy megtanultam haspréssel pisilni, sőt katétert is kaptam. A műtét után úgy tűnt, hogy minden rendben van, a CT is azt mutatta.

Negyedévente jártam kontrollra. A másodiknál jeleztem az orvosnak, hogy fájdalmat érezek, de nem látott semmit. Megnyugodtam. Majd elkezdődött egy állandó vizeletfolyás, pelenkát kellett hordanom. Az urológus vette észre, hogy komoly gond lehet, azonnal visszaküldött a nőgyógyászhoz. Kiújult. Egy 3 centis daganatot talált a húgycsövemhez közel.

Ezután jött a pokol

Az alsó testtájékomon mindenhol véreztem. A veséimbe katétert tettek, majd sugárkezelés és kemoterápia. Az első kemó borzalmas volt. Órákig csak hánytam. A kezelések felénél rosszabb lett a helyzet, állandó lázam volt, napokig ki sem tudtam kelni az ágyból. Az egyik pénteken borzalmas állapotba kerültem, imádkoztunk, hogy túléljem a hétvégét. Hétfőn a vérvétel után derült ki, hogy leesett a fehérvérsejt-számom, amiatt volt a rosszullét.

Hat kemót és 28 sugárkezelést kaptam. Majd újabb öt külső sugárkezelést írtak elő, de az felért a korábbi 28-al. A kezeléseket 2015. december közepén fejeztem be. Karácsonykor még nagyon rosszul voltam, de január elején már kezdtem jobban érezni magam. Már képes vagyok arra, hogy kimenjek a piacra vagy elmenjek a gyerekért a suliba.
Európában minden 18. percben meghal egy nő méhnyakrákban. Magyarországon csaknem félezer halálesetért tehető felelőssé a betegség évente. A méhnyakrák kialakulása megakadályozható lenne, ha a nők eljárnának az éves nőgyógyászati szűrővizsgálatokra és élnének a védőoltás lehetőségével.

Az ismerőseim folyamatosan biztatnak. Mindenki azt mondja, hogy jól nézek ki, közben meg sokszor rosszul érzem magam. A szeretteim megsínylik ezt az időszakot, a szüleim, a férjem és a gyerekem is.

Most erős vagyok, bízok a gyógyulásban, de van, hogy sírok és félek. Voltak nagyon nehéz időszakok, amikor arról beszéltem a családomnak, hogy mi legyen, ha már nem leszek velük…

Ugye, nem hagysz itt?

A férjem mindenben mellettem van, de volt olyan pillanat, amikor megkérdezte, hogy ugye, nem hagysz itt? Nem tudtam neki megígérni, hogy nem. Nem voltam benne biztos, hogy végig tudom-e csinálni, de most vannak pozitív jelek. Félelem is van bennem, voltam már jobban, de közben újra beteg lettem.

A gyereknek mindig őszintén elmondtuk, hogy mi történik, de próbálunk vidáman élni, amennyire lehet. Ennek ellenére a fiamat nagyon megviselték a történtek, a tanárok is jelezték, hogy az iskolában sokszor szomorú és elkeseredett.

Anya, te már soha nem mosolyogsz vissza rám

Volt egy olyan időszak, amikor a fiam rázott fel. A műtét után besötétült minden. Elvoltam a kis világomban. A fiam bejött hozzám a hálószobába, és egyszer csak azt mondta, hogy anya, te már soha nem mosolyogsz vissza rám. Ez a mondat térített magamhoz és hozott vissza a való világba.

Sok minden átértékelődött bennem. Most semmi mást nem szeretnék, csak boldogan megélni a jelent. A családommal szeretnék tölteni minél több időt, mert nem tudom, mit hoz a holnap”.

Zsuzsáék most várnak. A kezelés után 60 nappal derül ki, hogy hatott-e, hogy sikerült-e. Herman Zsuzsa február végén megy MR-vizsgálatra.





Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét - január 24-30

megelőzési hét legfőbb célja felhívni a lakosság, a szakma és a döntéshozók figyelmét arra, hogy ma már egyetlen nőnek sem kellene méhnyakrákban meghalnia, hiszen ez a rosszindulatú daganatos betegség védőoltással és rendszeres szűréssel megelőzhető.

Magyarországon a Mályvavirág Alapítvány támogatja a méhnyakrákos nők gyógyulását és a megelőzés tudatosításán dolgozik. Rehabilitációs programja segítséget nyújt a méhnyakrák műtéten átesett nőknek, hogy jelentősen javuljon életminőségük.


Kapcsolódó tartalom