Feszültség várható a nyugat-balkáni útvonalon - állítja a szlovén külügyminiszter

Az aktuális migrációs válság átfogó európai megoldás nélkül feszültséget okozhat a nyugat-balkáni útvonalon fekvő országok között - figyelmeztetett Karl Erjavec szlovén külügyminiszter kedden.

Erjavec Ljubljanában újságíróknak úgy nyilatkozott: reméli, hogy az Európa Unió (EU) tagországai elfogadják Miro Cerar miniszterelnök nemrég tett javaslatát, miszerint az uniónak nemcsak Görögország, hanem Macedónia számára is segítséget kellene nyújtania a határok ellenőrzéséhez, felállítva egy második védelmi vonalat, amelyet a tagországok rendőri erőkkel és felszereléssel is támogatnának.



Amennyiben erre nem kerül sor és nem születik átfogó európai megoldás a válság kezelésére, a migrációs útvonal egyes részein feszültségek keletkezhetnek, akár a szlovén-osztrák vagy a szlovén-horvát határon is - hangsúlyozta.

A külügyminiszter úgy véli: a megoldást minél előbb meg kell találni, mert tavaszra újra felerősödhet a migránsáradat, amely ha áttevődik Bosznia-Hercegovina területére, komoly következményekkel járhat az egész régió biztonságára nézve.

"A kezdeményezés, hogy közösen segítsünk Macedóniának, remélhetőleg eredményes lesz" - mondta, egyúttal hozzátette: "ellenkező esetben minden állam önállóan hoz majd döntéseket, ami kihatással lehet Európa jövőjére".