A szlovén kormányfő az unió reagálására vár

Miro Cerar szlovén kormányfő a macedón-görög határ megerősítését javasolja az uniós határőrizeti ügynökség (Frontex) segítségével.

A szlovén kormányfő javaslata szerint az uniós tagországoknak pénzzel, technikával és személyzettel kellene támogatnia Macedóniát a Görögországgal közös határának biztosításában, mert a határőrizet megerősítésével napokon belül jelentősen csillapítani lehet a Törökország felől Görögországon keresztül érkező menekülthullámot.

Miro Cerar a dominóeffektus és a nyugat-balkáni országok közötti konfliktus elkerülése érdekében fogalmazta meg javaslatait az uniós országoknak – mondta az M1 tudósítója Magyar-Lovrity Mirjana.

„A már megbeszélt intézkedések következetes kivitelezése mellett lényegében Cerar azt javasolja az Uniónak, hogy segíteni kell Macedóniának a határvédelménél és ezzel megakadályozni a nem reguláris migránsoknak a görög-macedón határ átlépését” – magyarázta a tudósító az M1-en.

A szlovén kormányfő szerint kulcsfontosságú, hogy a macedón-görög határon való közös fellépéssel megakadályozzák a nyugat-balkáni és a közép-európai országok közötti súrlódásokat, esetleges konfliktusokat – mondta a tudósító, aki arról is beszámolt, hogy Cerar szerint, ha az együttműködés sikeres lenne, akkor nem lenne szükség kerítésre az államok között.

Miro Cerar most elvárja, hogy a kezdeményezésre érdemben reagáljanak az uniós országok – mondta bejelentkezésében Magyar-Lovrity Mirjana.