A calais-i menekülttábor bezárását kéri a város kikötőjének elnöke

A dzsungelnek is nevezett calais-i menekülttábor bezárását kérte vasárnap a város kikötőjének vezetője, miután előző este órákra leállt a létesítmény működése az egyik komphajót megrohamozó menekültek miatt.

"Ez a helyzet nem maradhat így. Meggyőződésem, hogy fel kell számolni ezt a kikötőhöz meglehetősen közel lévő tábort" - hangsúlyozta Jean-Marc Puissesseau a BFMTV francia televíziónak nyilatkozva.



Az észak-franciaországi kikötő szombati megrohamozása egy kezdetben békésen zajló tüntetés végén történt. A demonstrációt menekülteket segítő csoportok hirdették meg a "dzsungelben" uralkodó állapotok elleni tiltakozásul. Mintegy 2 ezer menekült és az őket támogató szimpatizánsok vonultak fel Calais utcáin, majd a tüntetők közül 350-en lezárták a kikötőhöz vezető utat.

Mintegy 50 demonstrálónak sikerült feljutnia a Spirit of Britain nevű komphajó fedélzetére abban a hiszemben, hogy eljuthatnak Nagy-Britanniába. Az incidens miatt a kikötő működése leállt, a rendőrségnek pedig 3 órába telt, mire úrrá tudott lenni a helyzeten. A hatóságok a hajót megrohamozók közül őrizetbe vettek 35 embert, köztük 26 migránst és a No Borders szervezet kilenc aktivistáját.

Natacha Bouchart calais-i polgármester tiltakozott a kikötőben történtek ellen, és a tüntetést szervező nemzetközi csoportokat, valamint a kormányt okolta az incidensért. A szombati tiltakozó akcióra válaszul vasárnap a kereskedők és helyi érdekeltségű társaságok tartottak tüntetést Calais-ban, és melléjük állt a város vezetője is.

Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter vasárnap kiadott közleményében támogatásáról biztosította Calais lakosait, emlékeztetve őket arra, hogy 50 millió eurót különítettek el a város biztonságának szavatolására.

Calais mellett siralmas körülmények között mintegy 4 ezer menekült él kitéve az időjárás viszontagságainak, és a táborlakók rendszeresen megpróbálnak az úton haladó járművekre felkapaszkodva a Csatorna-alagúton keresztül Nagy-Britanniába jutni. A francia hatóságok a múlt hét elején nyitották meg számukra az első lakókonténereket abból a 125-ből, amely csak mintegy 1500 menekültnek biztosíthat szállást.