Mikola folytatja konzultációit a szakszervezetekkel

A kormány és több szakszervezet között kedden lezárult tárgyalásokat követően újabb munkavállalói képviseleteket hív megbeszélésre Mikola István biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) csütörtökön az MTI-vel.

A konzultációk témája változatlanul az EU és az Egyesült Államok között tárgyalás alatt álló transzatlanti szabadkereskedelmi és beruházási megállapodás (TTIP) lesz - írták. A dolgozói érdekképviseletekkel indított megbeszélések célja az, hogy a kormány világos képet kapjon a szakszervezetek informáltságáról és álláspontjáról a TTIP-pel kapcsolatban, másrészt tájékoztassa őket a formálódó egyezmény lényegi kérdéseiről - tették hozzá.



A közleményben kiemelték: elengedhetetlen feladat a magyarországi szakszervezetek informálása arról, hogy az Európai Unió munkavállalóit széles körű nemzetközi munkajogi szabályok, ILO-konvenciók védik. A szabadkereskedelmi egyezményről folytatott tárgyalások egyik lényeges eleme éppen ezeknek a kötelmeknek az elfogadtatása az Egyesült Államokkal is, annak érdekében, hogy a szabályozási környezet a felek között kiegyenlített legyen - mutattak rá.

Emlékeztettek: a nyitottság és az átláthatóság jegyében indított magyarországi konzultációkat tavaly kezdte meg az államtitkár. Eddig több mint hetven szakmai és civil szervezet fogalmazta meg véleményét, kapott tájékoztatást a tárgyalás alatt álló szabadkereskedelmi egyezményről.

Mikola István folytatja a megbeszélés-sorozatot, és a meghívottak mellett minden jelentkező szervezetnek lehetőséget ad a konzultációra - áll a tárca közleményében.