Új megoldásokkal indul A Dal 2016

Átalakított nézőtérrel, megújult látvánnyal, különleges díszlettel, egyedi technikai megoldásokkal indul A Dal 2016, az Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi válogatóversenye szombaton - jelentették be a közmédia produkciójának hétfői sajtótájékoztatóján.

A két műsorvezető, Tatár Csilla és Harsányi Levente ismertette a 30 elődöntős közül azok neveit, akik a január 23-i első etapban mutatják be produkciójukat a Duna és a Duna World csatorna élő adásában. Közöttük lesz Benji (dalának címe: Kötéltánc), a ByTheWay (Free to Fly), az Egy Másik Zenekar (Kéne közös kép), Freddie - Fehérvári Gábor Alfréd (Pioneer), Mohamed Fatima (Ott leszek), a Mushu (Uncle Tom), Odett (Stardust), Tolvai Reni (Fire), Török Jázmin (Power of Love) és Veres-Kovács Petra (Singing Peace). Mohamed Fatima (2013), Odett (2013) és Tolvai Reni (2012) visszatérő szereplője A Dalnak.

"Idén alkalmazunk először olyan vezérlést, amely a dalokra előre megírva tartja szinkronban a látványelemeket, a mintegy százhúsz mozgófejes lámpát és a speciális effekteket, a backstage pedig beköltözik a stúdiótérre" - mondta Nyitrai Kata, az MTVA Gyermek, Ifjúsági és Szórakoztató Főszerkesztőség vezetője.

Harsányi Levente és Tatár Csilla, műsorvezetők, valamint Nyitrai Kata, az MTVA Gyermek, Ifjúsági és Szórakoztató Főszerkesztőség vezetője (b-j) a Dal 2016 sajtótájékoztatóján az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisán, Budapesten 2016. január 18-án. MTI Fotó: Mohai Balázs



A Dal 2016-ba rekordszámú, összesen 372 darab pályamű érkezett, közülük egy tíztagú szakmai előzsűri választotta ki a képernyőre kerülő harminc elődöntős produkciót. A három elődöntő és a két középdöntő után a február 27-i döntőbe nyolcan kerülnek, ekkor dől el, melyik dal képviseli Magyarországot az idei Euovíziós Dalfesztiválon májusban Stockholmban.



Nyitra Kata hangsúlyozta: A Dal 2016 legfontosabb célja, hogy új, igényes és minőségi dalok szülessenek. "Az eddigi Akusztik verseny mellett két új különdíj is lesz: A Dal 2016 felfedezettje díj, amelyet a négytagú szakmai zsűri ítél oda, illetve A Dal 2016 legjobb dalszövege díja, amelyet a zsűri és a nézők online szavazatai alapján adnak át". Mint elhangzott, a jelölt pályaművekből bárki készíthet remixet, közülük a legjobbat a Petőfi Rádió szakmai zsűrije választja ki.

A Dal 2016 elő- és középdöntőiben a négytagú zsűri - Zséda, Pierrot, Frenreisz Károly és Both Miklós - közvetlenül a produkció után pontozza a dalokat 1-től 10-ig. A versenydalok elhangzása alatt a nézők ötödik zsűritagként szintén pontozhatják az adott produkciót. Az idei szériában ingyenes lesz a szavazás A Dal applikáción (itt megtalálható minden versenyző, és a zsűritagok adatlapja és biográfiája), emellett az adás ideje alatt A Dal 2016 honlapján (mediaklikk.hu/adal) szintén voksolhatnak a nézők kedvenc előadójukra. Megmarad a hagyományos sms-szavazás is.

A Dal weboldala teljesen új külsőt kap, hangsúlyosabb szerephez jutnak a versenyzők, az extra anyagok és a kulisszavideók, amelyeket csak az online térben lehet elérni és megnézni. A műsor rajongói és az oldal látogatói számára több interakciót és nyereményjátékot nyújt a megújult lap.

Nyitrai Kata kérdésre válaszolva kitért arra, hogy A Dal - amelyet idén immár ötödik alkalommal rendeznek meg - évről-évre a közmédia egyik legnézettebb műsora.