Hóviharok Bulgáriában

Áram nélkül maradt 1200 település.

Hóviharok akadályozták a közlekedést vasárnap Bulgária északi és középső részén, mintegy 1200 település maradt áram nélkül - közölték a hatóságok.

A helyi meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint negyven-ötven centiméter vastag hóréteg alakult ki a fővárosban, Szófiában, akárcsak a közép-bulgáriai Lovecsben és Veliko Tarnovóban.

Az északi és középső országrészben nyolc vasútvonalon nincs közlekedés. A fővárosból Várnába tartó vonat utasainak több mint két órát kellett várakozni arra, hogy a sínekről eltávolítsák a havat.



A jövő hét első felében a havazást heves széllökések kísérik majd, miközben a hőmérséklet már mínusz 17 Celsius-fokra csökken szerda hajnalra.

A hatalmas hó miatt a Balkán-hegységben le kellett zárni az utakat, a Sipka-hágót egyméteres hótakaró borítja. Az ország délkeleti részében fekvő Rodope hegységben viszont a kiadós esők miatt áradtak meg a folyók és patakok, valamint számos helyen megsüllyedt a talaj.

Bulgária teljes területén megtiltották a nehézgépjárművek közlekedését, számos észak-bulgáriai településen pedig nem lesz tanítás az iskolákban.